Historiska personer, del I

 

 Del I

HUR DET DÄR MED SEX KAN SPELA EN ROLL 

Det är ett misstag av en nation att tror att den kan ta semester från historien. Charles de Gaulle (1890 - 1970), Historien är en mardröm ur vilken jag försöker vakna.

James Joyce (1882-1941). 

Det som intresserar mig mest i ämnet är det förflutna man kan ta på. Drog i en tråd på skoj igår, hamnade i 1800-talet... Spelar ingen roll hur du gör. I vilken ände du börjar. Drar du en stund leder rottrådarna in i varandra. 

*

Torsdag, jag googlade på ärtsoppa och pannkakor.  Det är den 23 mars, 100 personer ska få plats på denna sajt till påskafton, tills ramminnet är slut.   

När man googlar ser man ett mönster i siffrorna. Delningar, likes, lajvuppdateringar bakåt och framåt, mediakanalerna som streamar bekanta årtal på repeat.  Och man hamnar alltid i 1800-talet. 

Charles Darwin föddes 1819, samma dag som Abraham Lincon, samma år som Walt Whitman. En massa tillfälligheter som länkas ihop till ett sammanhang, den stora koden av siffror och namn. Kedjan av tillfälligheter förklarar varför Englund blev Englund, Harrisson Harrisson, Darwin Darwin. När jag skrev om Viking Kronos började jag tänka på Survival of the fitness, sen Freud, sen Darwin såklart. 

Och hur det där med sex kan spela avgörande roll i historieböckerna. 

*

Picasso (1881- 1973) sa att datorer är värdelösa. De har bara en massa svar.

Många människor är datorer. Det var bättre förr, synd att vi inte visste om det då. Jag var överdrivet intresserad av 1900-talshistorien från mellanstadiet och framåt genom gymnasiet. Andra halvan av seklet var spännande, den nära anslutningen till vårt konstiga decennium, de föregående mer spännande eftersom vårt eget var i färd att förruttna. Ismerna var överåriga men fortfarande levande i debatter på gator och torg, klassrum, dåtidens kommentatorsfält och sociala medier.   
80-talet , så hette den konstgjorda andning vi levde i.  
*
En ny generation bara väntade på att det nya skulle bli vårt, 90-talet. Nätet. Festen när muren hade fallit, det var inga rötter som helst som revs upp ur jorden, det var hela det ideologiska systemet som formulerats under den stora koloniala epoken efter napoleonkrigen. Fältet låg fritt och politiska kartan öde igen för ett nytt imperium att drömma om, London blev åter världshamn och den nya koloniseringsfasen kallades globalisering. Det var suget efter en framtida teori. Det var suget efter en teori Darwin kände när han steg ombord på skeppet, den oupptäckta världen alldeles runt hörnet, bara ett klick bort. Jag minns hur friheten tog oss med storm i klassrummen, fönster och dörrar öppna och borden hade dammats ur, thatcherismen hade banat väg för victorianska romantiken att återuppstå, det brittiska globala herraväldet efter Waterloo, skådespelet av koalitioner där Ryssland återigen blev avgörande aktör på britternas sida och skolan liksom vården ingick i brända jordens taktik, det doftade, fläktade, andades, finanserotikens roll placerades in i nyskrivna moderna pjäser, skapelseberättelsen på en annan sida i skolböckerna, sexet fick andra måttstockar i kampen för överlevnad, svaga och starka bytte plats. När världen byter skepnad byter människorna utseende, det var det Darwin såg på Galapagos...
Svaret  fanns på datorn.
Historien var över, friheten vällde fram...

*

De lyckligaste kvinnorna har, liksom de lyckligaste nationerna, ingen historia. Det sa psydonymen George Eliot (1819-1880). Mary Ann Evans-Cross är hennes riktiga namn och hon skrev böcker om livet i England under det victorianska styret på 1800-talet. Det är den stora omvälvningens tid. Det förflutna är på väg att rinna realisterna ur händerna, för att stå ut med en ny värld utan gud måste man be till den goda människan om en ännu godare art, eller en ny ras, det är tankarna många sysslar med. Den industriella revolutionen äger rum och det är här den händer först, landet förändras i grunden. Invånarantalet har legat på svensk nivå, 10-12 miljoner i början av 1800-talet. Det tredubblas under Mary Anns livstid. År 1871, 33 miljoner i Storbrittanien.

Darwin, Marx, Drottning Victoria. 

Folket flyttar in till städerna. Världen börjar krympa. Romantik och realism pågår sida vid sida, Baudelaire blir bohem i den nya stadens framväxt, Marx dogmatisk politisk ideolog när han ser samma befolkning förslavas i fabrikerna. På Drottninggatan i Stockholm läser August Strindberg Nietzsche. Samtidigt i Nice upptäcker Nietzsche Dostojeski. Tjeckov målar en Körsbergsträdgård, Oscar Wilde Dorian Grey, i pensionat i St Moritz och i Blå Torn och röda rum håller sig diktarna på avstånd från den stora förvandlingen.  

Och så realisterna.

Mary Ann Evans-Cross lever tillsammans med rikets mest berömda författare, Charles Dickens. 

  

Kolgjini Vid ruinens brant, bankrutten köpte han Vikingen. Karriären hade gått utför och nått botten, nu var det all-in, allt eller inget. And rest is history. Året var 1995, en tid av Stig H-dominans, ekonomisk depression efter Dennisåren, finanskrisen, investerarna höll hårt i stålarna de hade kvar, många hängde vid repet, bransch efter bransch. Kolgjinii la de pengar han inte hade, han var den ende som vågade satsa! Viking Kronos gjorde 14 starter och vann 12. Skadan satte stopp för tävlingskarriären och han gjorde sensation i annat gebit, aveln. Det naturliga urvalet skapade en fulländning ur rasen. Lyckoköpet var väldigt lite tur. Det var mest hästöga, passion, en drivkraft och en stridsvilja utöver det vanliga.

Viking Kronos var en italiensk import och räknas som störste svenske travaren idag, anfadern till travsporten under 2000-talet. Köpet gav ett par hundra miljoner igen och gav generation Maharajah och Going Kronos, och följande,  avkommorna som nu visar sig ute på tävlingsbanan.  

  

Joyce Jag vet inte vad man vill bli ihågkommen för. Många vill bli ihågkomna för en heroisk bedrift

Många vill bli ihågkommna för sitt utseende. Andra inte. 

Några vill vill ihågkomna för sitt vackra rika inre liv, de snillrika tankarna. eller en speciell begåvning som de tog hand om och utvecklade till något som chockade dom innan dom förstod vad det var för nåt... 

Några vill bli ihågkomna får yrkeslivet, barnen, föräldrarna.    

*

Många vill inte bli ihågkomna för sexlivet. Tiger Woods , Bill Clinton, Carl XVI Gustav. Jag har alltid fascinerats av det när det gäller historien, varför sexlivet lyfts fram när det gäller vissa, tex Katarina den Store och Kleopatra och Jagger (för de var aktiva och hade bredare erfarenheter än genomsnittet förmodligen), Nietzsche (för att han inte hade något). När det gäller andra är sexet sekundärt, andra prestationerna i livet är viktigare. Mora Nisse, Hammarsjöld, Kafka.

Författare kanske kan styr det mer än andra. Många skriver om ämnet, många skriver inte om det. Lite märkligt att Joyce som var tidig med det sex i bokform inte förknippas med det, det var precis i början av 1900talet, skildringarna var banbrytande i romanen för tiden. Istället förknippas han mest med språkexperimentet, och kvalitéskampen med Prost om titeln 1900-talets främste romanförfattare.  

*

Har funderat över den skogen. Det var ingen stor skog. Jag gick till den speciella platsen regelbundet under ett år. Hur många porrtidningar kan det ha legat i den skogen?

När man sitter och grubblar över sin sexuella historia tycker man den är så ordinär och ungefär lika viktig som bajshistorien eller äta-mat-historien att man slutar grubbla direkt, och man tänker att tiden när folk förknippades med det är över. Den dog med Monroe.

Det finns inget unikt med det längre.

*

Man blev tagen på sängen, som 107 miljarder människor tidigare och efter. Som James Joyce.

Plötsligt blev man väldigt intresserad. Av kroppar. Man var så intresserad att man var tvungen att gå till kiosken och köpa en tidnig som man gömde i skogen. Det var så man gjorde på den tiden. Hur gammal kan man ha varit? Gick på högstadiet i alla fall. Man gömde dom i skogen för att inte föräldrarna skulle se vad man gjort. Man skrev inga porrnoveller i skolan i all fall, som Håkan Hellström.

*

Det var ingen stor skog.

De får inte plats egentligen.

Det går inte ihop riktigt. Om alla killar gjorde som jag säga, uträkningen bygger på det... Vi var 180 högskolekillar i min skola men hälften bodde på andra sidan vägen och hade en annan , större skog att gå till. Ändå måste det ha legat ett par hundra porrtidningar om man räknar tre år tidigare och tre år årskullar efter. Flera hundra sidor med nakna kvinnor, och en elefantballe som man hade svårt att glömma, uppskattad skogsyta genom antal ger 0.1 tidningar per kvadratmeter. Innan tidningarna förmultnade.       

 

 

Kleopatra Tillhörde en ätt som regerat Egypten under 300 år. Drottning 51 f Kr endast 18 år gammal. Död år 30 fKr. (Smugglade in en giftorm på rummet för att förekomma förnedringen efter det stora nederlaget i maktstriden hon levt för, två assistenter fick också ett bett, och strök med). Ibland skriver man sin egen historia, ibland skriver fienden. Ibland skriver ett annat kön. Då kommer ofta sex med i bilden. Det dramatiska livet fångade Hollywood och Shakespeare, det var en dramatisk maktkamp i sig med många vändningar - Egypten var det sista land romarna inte lagt beslag på - men legenden kommer ur könstillhörighet: den första kvinnliga regenten med kändisskap. Och erotiken. Det var kvinnor som pushade på projektet att skriva om historien, det som kommit halvvägs. Kleopatra är ett exempel på att de som först skrev den vinklade historien snett, mellan raderna: förenklingar, fördomar. Pascal (1623 - 1662): "Hade Kleopatras näsa varit kortare hade hela världshistorien sett annorlunda ut". Samma öde drabbade alla antikens kvinnor, och Katarina den Store också senare föresten, en sexvinkling. Kleopatra beskrevs omedelbart som manipulaitv förförerska. Mansslukerska. Hon gifte sig med Augustus som sen blev Romarrikets förste kejsare. Hon fick även barn med Julius Ceasar som var hennes älskare, vilket var ett pikant inslag i striden om herreväldet över Egypten.   

 

Heliga Birgitta Född 1302. Medium. Spådam. Straffpredikare. Politiker på den högsta nivån. Representant för den goda medeltida kristna människan. Gjorde stentuff spikrak karriär med hjälp av uppenbarelser. Topplistan över berömda svenskor i historien: Astrid Lindgren, Den heliga Birgitta, Carolina Kluft. Manliga topp-3-motsvarigheten kan knappt mäta sig i globalt rykte, (Raul Wallenberg, Strindberg, Borg), Men kanske Zlatan.

Inte Hammarsjöld, Palme, Bildt, inte Wallström.

Birgitta var ett geni i retorikens konst.

700 uppenbarelser. Nedtecknade på 1400 sidor bevarade. Hon var besatt av djävlarna och deras rike. Golgatadramat. Skräckgenren. Hon kom till Italien precis när pesten nått sin topp och den var källan till många av de groteska synerna av skräck och tortyr.  

Birgittas yrkesskicklighet var att skrämmas.

Många har försökt men bara den med direktkontakt med Gud kan skrämmas.

Det hon skrev är en sannare tidsskildring mer än något annat, som ställer frågan vad det är för omänsklighet som drar fram i pestens, människoslaktens spår. Varningsberättelserna, vad är detta för grym himmelsk inspiration? Det är gudomliga syner, hämtade direkt från gatan! Döda i varje hörn, laglöshetens land. tro fan att de såg helvetet i vitögat, bokstavligt, handgripligt. Hon skildrar sin själ, hon använde ofta ett mycket aggressivt språk, hon skildrar dåtidens temprament. 

Medeltidens Rom, en förklaring varför Italien blev Italien. 

Verket kan beskrivas som en våldspornografisk Poe. Helvetesscener. "Ögonen insjunkna och bakåtvända, innantill fästade vid nacken. Munnen var vidöppen och tungan, som var utdragen genom näsborrarna, hängde ner på läpparna. Tänderna var som järnspikar, fästade genom gommen. Armarna var så långa hängde ner till fötterna, och båda händerna tycktes hålla och pressa ihop något fett med sjudande tjära. Huden som betäckte själen syntes ligga som djurskinn över en kropp, och den var som ett med sperma bestänkt linnekläde. Detta linne var så kallt att var och en som såg det måste rysa. Var trängde ut därifrån som ett sår med skämt blod..."

Så såg hon det och återberättade det hon såg, som en långkörare av upprepningar, fantasy möter Dante, medeltid möter Cosa Nostra, maffia, prostitution, infernoberättelser, eller i övervägande delen av de 700 synerna i alla fall.

Enligt biograferna var hon en sammansatt person som levde ett dubbelliv i Rom. Å ena sidan det kyrkliga formhetslivet med fattigdom, bön, meditation, där hon hjälpte de utsatta och svaga. Å andra sidan deltog hon i det politiska samtalet på allra högsta nivå. Det var en våldsam värld. Hon lärde sig spelreglerna hur man når och stannar i maktställning. 

Ondskan och olyckan var temat för uppenbarelserna. Straffet var utgångspunkten, den goda kristna moralen. En extremt tidsenlig historisk person, och de människorna blir de mest otidsenliga senare. Strafftänkandet är inte lika modernt längre, hennes moral inte lika god idag.

Djävlar och smådjävlar, de stora hade ofta svart hudfärg. Så naket och rått lät det alltså i alla uppenbarelser, eller övervägande delen av dom (Stolpe var kritisk i Birgitta i Rom men Hägg utförde det största hedersmordet i Gud i Sverige då han menade att Birgitta missbrukade sin talang för fantasi och sina gudomliga förmågor till att också sätta dit oskyldiga) och det borde finnas en marknad idag för denna mix av sex och våld och död som det finns inom film och man tycker att de borde ges ut i pocket och marknadsföras på nätet men kanske skulle Kingläsarna finna det för äckligt. För grovt. Rent illamående, spekulativt.

Trots alla fel och brister måste vi älska våra nationalhelgon. Länder har inte så mycket annat att dyrka än de mäktiga gestalterna från förr, Birgitta, Gusav Wasa, Karl den tolfte, Gustav II Adolf, vad spelar det för roll hur tidsenliga och otidsenliga de är. Politiskt korrekta betygsättarna 2017 ger en geting vad gäller textkvalitet och värderingsgrunder och fem getingarna när det kommer till det fascinerande ödet, nimbus, maktspelaren. Med facit gjorde Birgitta onda och goda gärningar i livet, och övervikt åt det senare, vilken man inte kan säga om alla ledare, andra makthavare. Fyra påvar passerade förbi de åren andra halvan av 1300-talet och hon hade direkt påverkan på alla och den explosiva politik/religiösa händelseutvecklingen, korstågen, kampen mot hedningarna.

Alla som levde på medeltiden var otidsenliga...

 

 

Dylan En intervju från 1986,  (videon nedan), Fråga: Lennon got killed. Arn`t you afraid that someone who loves you gonna kill you?

Svar: Thats always the case! You always got killed by the one who loves you the most.

Han pratar om galna fans, stalkers. Då på 80-talet var de värst. De var tvungna att göra stor insats mot svansen, en motattack. Staben skulle sätta dit de värsta Dylanfanatikerna, punktbevaka stalkers. Problemet var att det blev en lista på 500 personer som förföljde honom. I intervjun berättar han om folk som ändrar namn och ränner runt med Dylan i passet, en Sara Dylan som tror hon är hans syster... Jag har också haft en stalker. Många år. Tror det är slut nu. Undrar om man ska berätta den historien. Den kanske är för bisarr för att berättas, kanske för otrolig. Det sägs att man ska tysta ner det, men den taktiken funkade inte i mitt fall. Tror jag ska publicera namn. Bild.  

Ingen jag känner överhuvudtaget, det är det som är det bisarra.

 

Trump Född 1946, New York. Entreprenör, twittrare, president. Jag googlade fram @therealdonaldtrump idag och trodde det var ett fejkkonto. Inte den första presidenten som twittrar men den första twittraren som är president som inte twittrar som en president. Twittraren kändes som en vd, eller en gymnasist eller en kulturman, eller som vem som helst och begreppen fejk och verklighet har snurrat in i varandra och lösts upp. FAKE NEWS och everyone knows it i alla tweets. Före presidentskapet arbetade Trump som affärsman. Han var styrelseordförande och vd för Trump Organization (1971–2017). Trump äger skyskrapor, hotell och golfbanor. Han är även känd för rollen i tevesåpan The Apprentice (2004–2015). 1966 fortsatte Trump sina studier vid Wharton School där han avlade examen i nationalekonomi 1968. I temporära hemorten Philadelphia köpte Trump under studietiden upp små fastigheter, renoverade dem och sålde dem vidare. Istället för att delta i studentlivet brukade han under helgerna ta bussen hem till New York för hjälpa sin far med arbete och livet i största allmänhet.

Donald Trump bekänner sig till den kristna inriktningen presbyterianism. Han hade religiös uppväxt och gick i söndagsskola.

Trump har varit gift tre gånger och har fem barn.

 

 Jagger John F Kennedy Airport, 1964. Beatles landade i februari, Stones i juni. Femhundra skrikande fans, presskonferens, mytspridning via citat och rubriker. Jesusliknelserna drabbade Paul & John. Fenomenet med fanatiska anhängare, en speciell karisma som får hangarounds, den laddade stilen som ungdomar övertygar ungdomar har ett budskap.

Keith & Mick fick vara antikrist. En lucka fanns att fylla och de landade med hela paketet! Cig, gin och tonic, arrogans, anarkism. Redan tiden när Stones flöt runt i Soho var de inlindade i brittiska vågens backanaliska ideal, sexapeal och bohemian rapsody i salig bladning.  Och samtidigt överklassromantik.

Den ytterlighet som kallas dekadens.

Som historisk figur är Mick Jagger verksam i två fack. Musik och sex.

Det var lättare att vara rockstjärna på den tiden.

Det var lättare att vara sexobjekt med genomslag på den tiden också. Monroe. Elvis. Det fanns färre, behovet var större.

80-talets liveshow var en dinosaurie, formatet världens största rock´n´rollband, det fanns ingen återvändo, annat än Satisfaction, upp i 70-årsåldern. Jagger fortsatte vara sexobjekt hela karriären. Trots att de blev fler, i facket. Trots att konkurensen hårdnade. Trots försök att dämpa och slippa ifrån det. (Tex med avvikelsen As tears go by, den skrevs på direkt order av boss Oldham, "Vill ha en låt med tegelväggar runt om hela vägen, höga fönster, inget sex.")

70-talet kom som befriare, Bianca, Studio 54, och sen kom Johnny Rotten och då blev Jagger tam och blek och osexig... Stones fick jobba hårt på imagen igen, ursprunget, det demoniska musikaliska och det demoniska visuella. Munnen, läpparna, underlivet, frontfiguren fick krypa till korset och bikta det vi alla får bikta i en relation ibland: åtminstone tio minuter per dygn måste man föreställa sig själv som sexobjekt, om man inte ska få en partner som tappar intresset, för Mick Jagger är den föreställningen om sig själv två timmar på scen.

Sägs att han alltid varit en gycklare.

Sägs att han ville göra finkulturen ful. 

Det sägs att han beundrade Artaud, Lennon. Och Oscar Wilde, när han satt inne, när han sökte igenkänning, en antikrist.

Det sägs så mycket...

När de landade på Kennedy Airport hade fyra andra redan lagt beslag på rollen som gycklare och fanns alltså en annan lucka att fylla men skälet att de klöv en befolkning så hårt och blev hjältar och skurkar och älskade sexsymboler och hatade djälvulsdito var tidpunkten för landningen.

Det var mitt i stora politiska epoken, motsättningarnas Amerika.

Medborgarrättslagen skulle träda i kraft till hösten. Det var infekterat (ungefär den stämning av desperation som rådde i Sverige hösten 2015 när mellanöstern strömmande in i tusental varje vecka). Fortfarande fanns plakat med Endast Vita utanför krogar, cafeer, bussar i vissa stater. Just det året landade ett band som var inspirerade av den smutsigaste deltabluesen. Det svarta soundet.      

Jagger lyssnade på de storväxta killarna, de rossligaste rösterna, det svartaste, en estetisk tripp men till och med den avlägsna romantiken från Soho blev kontroversiell när han lyfte fram sina idoler, och ställde till problem för Stones nmed publik, hotell, allmänhet, säkerhetsvakterna, myndigheter, inspirationen av blues för ett uppstissigt hysteriskt Staterna.   

 

 Jesus. Född: år 1. Död 3 april år 33 e Kr. Återuppstånden 5 april 33 e Kr. Det är viktigt för oss att han föddes år 1 fast han inte gjorde det (egentligen år 4-7 e Kr). Samtliga historiska personer som berörs på denna domän har två sidor, en fiktiv och en verklig men Jesus är egentligen den ende vars existens vi accepterar som dubbel, och det har länge varit så och kanske fortfarande är, att myten är viktigare än den historiska människan.

 Mirakelgöraren. Profeten, den korsfäste och den återuppståndne. Istället för snickaren.

 En annan stil.

Jesus hade stil. Den lockade många.

Anledningen varför han fortfarande lockar lärljungar är densamma.

*

Högstil och lågstil. Och allt däremellan.

Kläderna, språket när man snackar, språket när man skriver.

Jesus predikade att du ska finna din stil. Du ska finna den rätta. Som passar just dig och ingen annan. Som du ska vara trogen.

Tills döden skiljer er åt. 

Du och din stil. Den du tappat nånstans på vägen. Jesus menade att tron var en stil.

Det finns fler alternativ idag när det finns internet. Bloggare söker bland andra bloggare. Stilister bland andra stilister. De som blir anhängare har googlat Jesus precis som jag och läst allting under månader, formuleringarna som vandrar vidare, föreställningstexterna. Och precis som Jesus sökt sig fram, nomadpersonligheterna, testat det mesta.

Jesus lärljungar har testat rubbet mellan himmel och jord. 

*

Det ska vara ett livslångt äktenskap.

Du och din stil. Jesus tro, Bergspredikan.

Välj med hjärtat.

Låt det visuella intrycket styra. Det är viktigt att hela paketet blir rätt... .

En stil är dina mysbrallor när du är hemma. En stil ger sköna fjärilar. Kirr i kistan.

En stil är en magkänsla.

*
Historien är full av exakta årtal och flytande övergångar mellan paradigm, ideal, världsåskådningar. Om övergången Jesus är exakt är undergången Jesus flytande. Under många hundra år dominerade han Världsbilden.

Med upplysningen luckrades den upp.

Jesus anhängare gillade inte att jorden blev rund. Stilen förvandlades, förhårdnade eller plattades till. 

Idag är Jesu lärjungar nostalgiker som längtar tillbaka.

*
Då och då dyker det upp folk som vill bygga Turning Torso.

Historien har en förmåga att gå i cirklar. Vilken plats har Jesus nuförtiden? Få vill tillbaka till tiden före Darwin när människorna styckades upp som boskap och placerades in i facken uppe eller nere, tiden av påvar och ers majestät högheter, tiden när man blickade mot himlen och fantiserade att den var något för oss, högt och lågt bröts slutligen ner i atomer av det postmoderna. Relationen till profeten blev anstängd. 

Tiden blev cynisk.

2000-talet, ett kaos av stilar.

Jesus är bara en av många idag, en omisskännlig stil som fladdrar förbi på trottoaren.   

Världen blev horisontiell. Det finns inget exakt årtal. Någon sa i vanlig ordning sa att historien var slut. Det finns ett exakt årtal, 1989. I det ögonblicket förvandlades allting igen, världen blev multidimentionell. Och ingen vet riktigt vad det innebär.

    

 

 Sjöberg.  Jag började träna friidrott när jag var sex år och höjdhopp var grenen man inte gillade och passen man skolkade ifrån. En trist tränare av dåtida snitt hade orsakat ribbskräck. De två första hoppen hade man landat på ribban och haltade från mattan med knackig rygg, ribborna var hårda på den tiden. Tränaren försvann efter något år men motståndet levde kvar långt upp i åren, minnet av konstiga träningsmetoder, strömhoppningen, det rossliga skränet, en blå träningsoverall inställd hög ljudnivå. 

Han hade nog blivit en större idol annars. Den svenske stjärnan.

Höjdhopparen. För en svensk nörd av friidrott när det begav sig fanns det i alla fall om man var en kille som jag som bläddrade i rekordmagasinen och gick igång på sagorna som stack ut från mängden bara en person att följa.

Vi satt i kurvan den julikvällen och övriga tävlingar var avslutade men alla stannade och klappade händerna och ribban låg kvar, vi hade sett Världens högsta hopp, Europas högsta hopp genom tiderna fortfarande, sen sprang Patrik ärevarv, sen satte han sig på mattan och där satt vi tillsammans, idolen och pojkarna, sen gick Patrik och alla därifrån, men jag kunde inte gå, jag satt där ensam länge och tittade upp på ribban, som fortfarande låg kvar. Patrik fick blackout efteråt. Han minns ingenting timmar efter hoppet. Han vaknade upp på en tillställning och sen gick han ensam genom Stockholm upp till hotellet.

Det hoppet det dygnet, mitt i  en beatlemania, jag sparade tidningen, bläddrade i den i morse, beudrarsvansen följde med till en gala dagen efter och det var hysteri. Åttiotal. Fanns inte mycket att fascineras av. Undrens tid var förbi, Gunder Hägg och hans mytomspunna "80 dagar" (tio världsrekord) och det stora svenska friidrottsundret låg långt borta i framtiden. Men då dök han upp. Höjdhopparen.

Patrik Sjöberg blev större när det pågick eftersom han ensam fick bära landets förhoppningar på sina axlar men blev en historisk person av en annan anledning. Han hoppade oerhört högt. När man bläddrar i rekordböckerna tycker man att det är ännu häftigare idag. Två människor av de 107 miljarder som levt på jorden har hoppat högre. Av de som levt i Europa har han hoppat högst av alla. Friidrotten, ursprungssporten. Grenen och utövarna i just denna gren är lite mer ursprungligare än övriga. Den som springer fortast, den som hoppar längst och den som hoppar högst.

 På svenska topplistan är han idag trea över utövare efter Under Gunder och Carolina Kluft, hon som bara en före sig genom tiderna i mångkamp, också fortfarande europarekordhållare.

Idolerna och deras stories...

Maradona, Borg och Wilander.

Några sticker ut bland dessa 107 miljarder som levt och  finns...  

Här snackar vi Story. Vi som var sportnördar och hade tävlingar att längta till varje vecka fick uppleva en hel del besvikelser när vi följde karriären som innehöll skador och ups and downs, och när man trettio år senare läste hans självbiografi fick man veta att den innehöll mycket annat också. Det vi inte såg.

Myten, mannen, legenden fick en mycket märklig knorr. Demontränaren Viljo Nousiainen visade sig vara besatt, fången i en bisarr läggning som drev honom till idrotten av andra skäl än idrottandet. Ett sexuellt freak. En man vars liv krestade kring småpojkar.   

Och han utövade läggningen på ett otroligt sätt dag och natt, när pojkarna sov, när de utövade idrott. Det vi inte såg och det ingen såg, inte ens offer och gärningsman. En story ska innehålla kontraster och oväntade vändingar. Boken innehåller många små stickspår, pengar, alkohol, och annat som blir utfyllnad, storyn är psyket, ljust och mörkt, sjukt och friskt. Radarparet, de som höjde upp varandra - Patrik blev den han blev tack vare Viljo och Viljo fick sin stjärnstatus tack vare Patrik -  och det blir den mest fängslade boken på grund av svårbegripliga kontrasten som alltså är verklighet, man får nypa sig i armen och pränta in det, tränarens psyke som styr två liv, verklighet, verklighet, verklighet.

Tränaren fick en väg vid Slottskogsvallen uppkallad efter sig.

Den fick byta namn när boken kom ut.  

Sjöberg fick ett id-kort till slut. Med texten 2.42. 

   

 ---------------------------

Torsdag kväll. 

Historiska personer. Ett ämne som är ganska stort. Ämnet är 107 miljarder personer.Ja, man kan göra det hur stort man vill och det har många gjort...

Av dessa 107 miljarder som levt på jorden lever sex procent idag.

Man föreställer sig att historia är det mest neutrala och konfliktfria ämnet att skriva om, inte som politik, religion, sport... Men det finns många kontroversiella saker i historien...

Historiska personer är alltid kontroversiella. Underliga på något sätt. Inte så normala som vi.

Historien skrivs av ryktesspridarna som levde när det pågick och vem vet, vi kan också utsättas för rykten och dömas av historien och... Man ska inte ta saker och ting för givet. Inte ens historien!

Inte framtiden...  

Vem vet, imorgon kan vi också vara historiska personer.

Det är inte många av dessa 107 miljarder som räknas som historiska människor globalt.

Men man kan räkna på olika sätt.

Inom sport skriver människor historia varje vecka. För att inte talla om mediapersonligherna, musiken, dataspelsbranschen, alla nya branscher...

Tidigare plockades de största namnen ur kungahusen, militären och kulturen men när värderingar och samhällen förändras byts de historiska människorna ut.

Nobelpristagarna går till historien och de som besöker månen först. Vetenskapsmännen och politikerna är självskrivna på topplistan.

Många vill att alla ska bytas ut. Många hatar de historiska personerna. Vilka i vår tid som blir historiska har vi ingen aning om men man får gissa att de kommer ur helt andra yrkeskategorier.

Hoppas på sopgubbar, sjuksköterskor.

Visst borde väl de bästa människorna bli historiska, är inte det skysstast mot kidsen... Det finns så många där ute som är värda att gå till historien. Och många som inte är det.

Ämnet är gigantiskt. Jag kan bara välja ett hundratal. Vilka ska man välja?  Björn Borg, Darwin, Napoleon, Einstein, Dante, Shakspeare, Katarina den Stora, Drottning Kristina, Hitler, Jeanne dArc, Freud, Platon, de historiska i vår tid...

De kommer alltid vara historiska. Det är dömt att misslyckas det där projektet som exploderade på nittiotalet , att skriva om historien.

 

.

-----------------------------------------------------------------------------

Onsdag kväll, dan före dan före vårdagjämningen, sladdar med fibrer halvvägs in genom hålet i väggen, framtidens bredband, framtidens telefoni, imorrn när de kommer ska jag fråga hur länge man måste vänta...

På fredag kanske det är klart. Fibrerna. En helt annan hastighet då.

Då lär det bli fart på sajterna...

I vår släkt är det födelsedagarnas tid, alla fyller år i mars, nio månader efter midsommar, det var midsommar man gjorde barn, sju stycken födelsdagar inom ett par veckor, numera slår vi ihop de till en.

Påsken ligger rätt i tid i år.

Hela släkten på plats den helgen, allt talar för sol, värme, båten är redan i vattnet. En Beagleresa. Växter, stenar, löv. Han var 22 år när han steg ombord på skeppet, står det. Darwin. Han hade samlat på växter, stenar, löv sen han var fem år. När han kom hem från resan hade han med sig mycket av den varan. Nedtecknat och nedplockat. Men då var det mest djur som gällde. 1700 sidor anteckningar. 770 sidor dagbok.  5400 djurexempel. Döda djur. Skelett och sånt.

 Han hade samlarmani.

Hans sätt att skriva om historien.

Själv samlade jag på stenar.

Inte skelett. Samlade på pinnar  och stenar och allt möjligt från fem års ålder men inte skelett

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fyra böcker med stänk av historia, länk:

Äkta Amerikanska Jeans, Efterlämnat, Visenterna, Jag kommer ihåg: BOKRECENSIONER.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Måndag, sol.

Sajten som handlar om film och historia är färdigbyggd och lägger upp länken i morgon. Det är inte långt till vårdagjämning, en vecka. Sen ytterligare tre till påsk, sen fem månader ljusa halvåret, maj, juni, juli, augusti.

 I juli öppnas en sajt om fåglar.

Avloppsrensnigen gjorde susen, nu rinner allt fort och gallant, värt de tre timmarna i kloaken. Travsajten länkas under, boksajten på onsdag. Solen strålar. Gården känns splitter ny. Hittade sedlar i jeansen när jag skulle tvätta. Sittande nu md en timme till godo. Trodde klockan var nio. Men den var åtta.

Fem samtal, fem mess, fem försök, en svarade, soffa, varmt vatten, med hunung i. Olika saker i varje dag, som variation när man slutat med kaffe. Läser GP. Bakom Kulisserna i tevehusen, Champions League, vad gör Erik Niva innan match? Lyssnar på Naken Nerför Gatan.

-------------------------------------------------

Lördag. En  idé var att skriva om mig själv.

En annan idé var att skriva om vänner och bekanta.

En tredje idé var att skriva om nära människor från det motsatta könet.

Det finns privata bloggar och ickeprivata och man måste välja. Man får inte blanda i den digitala världen. Tror jag skriver om historiska personer.

--------------------------------------------------

26 mar 2017


 

 

 

EN SAJT OM IKONERNA

 

DIGITAL

HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)