Första Maj

 

MÅNDAG 1 MAJ

Första maj. Något speciellt med ordet. Signalerar Historia. Idag publiceras sajtens politiska Nostradamus (se nedan) från 2014, att jämföra med hur det blev...

Första maj.

Signalerar Historia mer än lucia och långfredag och julafton för en annan... Signalerar politik också. Politikens dag. Signalerar regeringens dag. Märker att sajtens space o minne tagit slut, det var ju lämpligt med ny månad. Får man hålla på med sånt också.

Politiken den senaste tiden har varit världens.

Hände något 2016. Ännu mer 2017 (har sett det på kvällstidningarnas krönikörer senaste veckorna, de har plötsligt blivit intressanta, de handlar om annat just nu, ett skifte, väldigt mycket annat än Sverige Sverige Sverige, de handlar om Turkiet, Iran, Frankrike, Colombia... USA).

Hälften av tidningsarartiklarna senaste året : USA.

 

Den svenska politiken, när var det man tänkte på den senast med något engagemang? Det måste varit i det där brutala eftersvallet till förra valet som ju varade över ett år, kaotiska hösten 2014 till och med ännu mer kaotiska hösten 2015. Oerhört skönt och välkommet att omvärldsperspektivet dominerat, för egen del totaldominans, det enda man överhuvudtaget reflekterat över, under mina levnadsår kan man säga att vi svenskar haft en tendens att vara väldigt närsynta, besatta av vår egen nation helt enkelt, blicken sällan över Östersjon, Atlanten, tror faktiskt vi haft unik inhemsk fixering, till och med gränsen över till Norge har varit svår att passera, gäller allt från kändisarna i blaskorna, sport till böcker och politik. Omvärldsfrågorna har legat på ett annat plan, jag kanske talar om mig själv mest när jag talar om Sverigesurret, när jag tänkt på det har det varit ca 70-30 för egen del, Sverige kontra utland, räknat på historiska personer och andra kunskaper, räknat på böcker man läst, musik man lyssnat på, sport man tittat på. Jag har varit Sverigefanatiker under mitt liv.

Globala tidsåldern nådde oss sent, gammal när jag insåg det och gav mig ut på en resa till det okända, alla nationer  är fixerade vid den egna nationen, men det vi saknat är utblicken som jämförelsemateria.

Första maj, nu är man tillbaka där man började...

*

Vad ska Löfven tala om idag?

Terrorbekämpningen. Det är vad folket kräver. Det är den frågan vi går runt och funderar på.

Löfven måste ta upp det men säkert motvilligt, ett olustigt ämne, känsligt, han vill helst tillbaka till det trygga, hemmaplan, de små frågorna som ingen annan bryr sig om, positioneringen, det vanliga spelet som regeringskandidater brinner för, spelet mot det andra regeringsalternativet, spelet mot M, mot C? Svårt att förstå vad det ska vara, vad fan skiljer S från M och C i dessa frågor?

Jag får flashbacks...

Det politiska Spelet.

Jag får flashbacks till våren 2014...

*

USA har hamnat i fokus, vi har följt amerikansk politik dag för dag i svenska medier i år, amerkansk politik mer än svensk, spännande spännande, de första 100 dagarna. 

 Svensk politik, de vill nog försöka dra tillbaka till den vår mark, politikerna. Svensk politik, kommer de lyckas? hemmaplan, kommer den engagera? de svenska små frågorna, är inte de patetiskt små? svensk poltik, kommer den kunna handla om något annat än utlandet och utländska politiker fram till valet och genom valrörelsen?

De får försöka.

Tänkte på det under påsken. Svensk politik och svenska politiker. Och bara skrattade. Brast ut i asgarv. Skrattade i en timme. Det får man inte göra.

 Jag har mest skrattat åt det senaste åren och det komiska är det kaotiska, finns inga linjer åt något håll efter ismernas upplösning, en enda hög av kaos, en burk av kaos och locket öppnas då och då, ibland känns det som att de enda som bryr sig om frågorna är politikerna själva, frågorna kan bli vilka som helst, åsikterna också, regeringsfrågan har inte engagerat eftersom de tycker likadant i det avgörande, ekonomi, skola, vård, omsorg, men för politikerna är det viktigt på alla nivåer, regeringsfrågan handlar om deras makt, deras jobb, karriärer.

Det som skrattretande är att de bestämmer fråga och åsikt i frågan några veckor innan valet, ingen vet idag och inte minst de själva (blir C invandringspartiet som de blev helt slumpmässigt sommaren 2015, eller miljöpartiet, ingen vet vad S eller Liberalernas ska tycka och tänka ... Inte ens de själva. Och Nato då? Blir det en fråga? Kan NATO bli poppis valfråga, nu med Trump?) 

En enda fråga engagerar, migrationen. Och i det retoriska måste det framstå som att det råder delade meningar i valet i alla fall, annars måste mer extrema partier bildas...

Första maj. Skrev ett manifest under påsken. En framtidsvy. Hette 20-talet. Vill inte förstöra bloggen med den. Får publicera i lagom mycket små potioner denna vecka.

*

Michel de Nostredame... Det är lättare att tippa politik än trav. Lätt att vara Saida och Nostradamus just nu, förutsägelser i vår tid har en förmåga att slå in, det senaste året har jag fundera på Nostradamus, den nischen. Läste böcker om honom, av honom, 1500-talet, tänkte skriva Nostradamus 2017 och ge ut på Piratförlaget.

Men hur intresserade är vi av framtiden?

Inte alls, men kanske kan bli?  

Problemet är att den boken inte skulle börja sälja förrän om 20 år, när alla förutsägelser slagit in. Extremismen, 20-talet, den stora krisen, religionen i politiken.

  Våren 2014, ett år med politik här på sajten, det var före valet och efter valet och då efteråt grottade alla ner sig i de minsta av små perspektiv och det enda som fanns att säga var: "glöm valrörelsen 2018, om fyra år kommer världen se fullständigt annorlunda ut och då är det andra frågor som gäller...".

Det har gått tre år och Nostradamus 2014 börjar få kredd idag och nu anar de flesta perspektivet nästa valrörelse och de flesta håller med om den upprepningen, förstår innebörden av devisen, teorin om världen på högvarv, den accelerande förändringen, inte minst i dagarna är det aktuellare än någonsin, nu när välden och europa röstar röstar röstar: hela paketet av förvandling i rasande tempo.

Typ detta att robotarna styr och ställer 2022, typ detta att ingen, och då menar vi verkligen ingen, inte ens forskarna inom robotik, kan veta hur arbetsmarknaden ser ut 2022.

Våren 2014. Tre år sen. Skrev en massa dramer. Mest förutsägelser. De kanske har blivit aktuella nu? En pjäs hette Mannen som älskade Statsministern, Den handlar om en pojke som år 2028 vill lära sig svensk historia, och han går tillsammans med sin far igenom statsminister efter statsminster, från 70-talet till Löfven men det finns ett rum han inte får besöka, den som handlar om åren 2018-2028.

  En annan pjäs heter Sverige according to Schlingmann.

Den inleds valnatten 2014 när Reinfeldt packar ihop väskorna på Sagerska och Schlingmann kommer på besök och de skyller förlusten på varandra, Den nya partiledaren Kinberg - Batra ( hur kunde man veta det egentligen, en anonym person i kulisserna då) bryter med de gamla moderaterna och Schlingmann söker nya uppdrag, och det nya uppdraget blir att göra SD till ett 30 %-parti....

Många som läste pjäsen då tog den nog inte på allvar.

Ska återpublicera den i valrörelsen 2018, kanske är den aktuellare och trovärdigare då än 2014.

Första-maj-lektyr, rätt stämning en dag som denna...

 

MANNEN SOM ÄLSKADE STATSMINISTERN

 

Det är år 2028. Ett hus i Sverige. En far och en son besöker olika rum i huset. I alla rum fick idolaffisher på olika personer och böcker om samma personer. Det finns också ett hemligt rum som sonen aldrig fått se....

 

1..........POJKRUMMET................DAG 

Avicii på hög volym. Det hänger idolbilder på statsministrar i rummet. 

Klipp till: REKORDMAGASINET. Svenskt rekord: 53.8 %....Per Albin Hansson. 

Topp-10: 1) Per Albin Hansson .....53.8 % 2) Tage Erlander.... 50.1 % 3) Olof Palme.....45.6 % 4) Göran Persson....45.3 % 5) Ingvar Carlsson ..... 43.2 % 6) Fredrik Reinfeldt.....30.1 %.  

Son Farsan. Faaarsan... Hallå. Kan du komma ...! Skyssta...... Snabbis. Hallåååååå...

Far Hej. Vad är det?

Son Tja...jo...fråga om en sak...

Far  Dämpa. Du kan väl stänga dörren när du spelar musik. Vad ville du..?

Son TJÖT. Du kan väl stänga DIN dörr.... Ok. Jo... skulle vilja byta bort Erlanderbilden...

Far Va?

Son Kan inte jag få byta min Erlander mot din Reinfeldt..?

Far  Aldrig.

Son Skyssta..?

Far  Aldrig. Det är en raritet.

Son Bytte till mig flera Persson igår... med Joppe i plugget... Han är hetast  nu och jag skulle kunna byta till mig många Persson om jag fick din signerade Reinfeldt....

Far Lägg av. Finns bara 100 Reinfeldt med autograf i hela landet. Den är värdefull. Tycker du ska vara försiktig. Du måste lära dig mer om idolkorten innan du börjar byta i skolan... Men du kan få en Palme.

Son.  Palme är Musse Pigg. Kan inte jag få se det där hemliga rummet snart... Du lovade. När jag fyllt 14. Det är ju asnära nu.....

Far. Nej, två månader... Inte så nära.  Vad önskar du dig föresten...?

Son.  En affisch på Persson och en bok med Reinfeldt..... Den där historien om Fredrik och ärtsoppan, är den sann föresten? Eller är det också en skröna.... som den där med Palme och småflickorna...?  

Far. Hahahaha.... Jag ska berätta en rolig ikväll som mina föräldrar berättade när jag var liten... en om Erlander och havskräftor.... Och en om Karl den tolfte.

Son.  Va?? Karl den tolfte??? Vem är det...?

Far. En kung. 

Son.  Åhhh orka...... Kungar är Musse Pigg. 

Far. När jag var liten pratade man bara om gamla kungar. Dom var lika heta som statsministrar är idag. 

Son.  VAA!??

Far. Ja. Det var en annorlunda tid. Det var filmer om kungar och det skrevs böcker om kungar. Gamla kungar. Ju äldre de var desto mer kult och spännande var dom... Karl den tolfte-perioden var på 1990-talet. Alla tyckte han var häftig då. Skrevs om honom i tidningarna varje dag och det var många som gick och hyllade hans dödsdag... precis som ni går och hyllar Bildts och Palmes dödsdag idag. Peter Englund, han som dog igår vet du, han skrev böcker om kungarna och sen blev han ledare för Svenska Akademien. Det fanns också en massa statyer i stan på kungarna innan de revs och ersattes av statsministrarna..... 

Son.  Va? 

Far. Det är sant. Så var det på min tid....

Son.  Fuckad tid. Vem fan orkar bry sig om gamla kungar....

Far. Allt har sin tid. Jag ska berätta en konstig sak som du inte kommer tro på...

Son.  Vad då? 

Far. När jag var liten var statsministrar inte så populära. Det fanns till och med folk som hatade statsminstrar....

Son.  Lägg av. 

Far. Det är sant. Statsministrarna värderades inte lika högt som de värderas idag och så var det länge och precis som det var med kungarna så blev de mer och mer opoppis ju längre de hade makten.... Det kallades politikerförakt. Om jag ska vara ärlig... så led jag också lite av det under 20 år..... 

Son. Låter helt sjukt. Vad hette det sa du...? 

Far. Politikerförakt. Folksjukdom under 1900-talet. Samma som kungföraktet på 1700-talet. Det var illa. Jag mådde inte bra. Jag fick utslag när jag tittade på teve... Jag drabbades av panik när jag läste dagstidningar... Jag fick en så kraftig reaktion en gång när jag läste på nätet... att hjärtat stannade...  att jag var nära att dö......

Son Hur blev du av med den sjukdomen då...? 

Far Gick till en läkare. Fick hypnos. Dagen efter var det borta. Som ett trolleritrick. Botad. På studs. Samma år som du föddes. 2014. 20 års sjukdom som jag trodde var obotlig var borta på 25 minuter.... Det var oerhört märkligt. Jag var frälst och nyfödd. Jag blev en helt ny människa. Alla gamla minnen var borta! Livet började om på nytt. Det var helt fantastisk. Minns det som igår. Fem dagar innan vårdagjämningen, 15 mars 2014..... Det var efter det  som jag började föreläsa och skriva böcker om statsministrar och det var så jag startade den här kulten. Vill du följa med mig in i det bortglömda rummet så ska jag berätta mer......

2 .......DET BORTGLÖMDA RUMMET.......DAG

Två stora bilder på väggen: Fälldin och Carlsson. Böcker om Fälldin och Carlsson på bokhyllan. 

Son.  Varför är det rummet så mörkt? 

Far. Ja, undrar jag också. Vi borde lysa upp det!

Son.  Allt är dunkelt på nåt sätt....

Far. Ja, det är ett bortglömt rum.

Son.  Jag vet nästan inget om Fälldin och Carlsson. Ingen av mina polare har nåra bilder på dom heller....

Far. Nej , dom är bortglömda....

Son.  Vilka var dom egentligen? 

Far. Jag älskar Fälldin och Carlsson! Min stora Fälldinperiod var 2019 och min Carlssonperiod året efter... Avgudade dom då. Lyssnade på alla tal om och om igen. Älskade deras röster. Anledningen varför de blivit bortglömda är nog att de var som folk är mest. Och det är också anledningen varför jag älskar dom... De var äkta. De var hederliga. De var inga översittare. De talade samma språk som folket. Det såg ut som folket också .... 

Son.  Fotfolket.

Far. Ja, och därför blev de nog inte lika hatade som de andra blev....

Son.  Älskade och bortglömda. 

Far. Ja, så är det med alla statsministrar: man kan välja. Antingen kan man bli älskad och bortglömd. Eller hatad och minnesvärd.... 

Son.  Jag ska nog välja det andra när jag blir statsminister....

Far.  När det var val 2014 fanns en grundtanke med regering och riksdag som jag tycker är väldigt fin. Tanken var att riksdagen skulle vara ett genomsnitt av den svenska befolkningen...

Son.  Alltså dumma i huvet.

Far. Nja, lagom ...i huvet... Alla sorter skulle vara representerade och det skulle vara en spridning på åldrar och kön och bakgrund och allt detta var viktigare än kompetens. Det fanns inga kompetenskrav alls egentligen. Det var representationsgraden som var viktig. Samma sak i regeringen. Det var därför de var ganska populära, ministrarna. Det var fyra partiledare som hade hög social kompetens och som gått ut gymnasiet med 3.0 i slutbetyg och så ska det vara. Ett genomsnitt. Inte sämre eller bättre än någon annan. Inga översittare. Inga snobbar. Helt vanliga människor. Hederliga människor med vettiga åsikter. Det viktigaste: hederliga sunda åsikter om saker och ting och behövs inga genier för att leda ett land. Det var därför Carlsson och Fälldin blev omtyckta. Och därför Palme, Bildt och Persson inte blev så omtyckta.... Svenska folket har svårt för intelligenta människor. Och att styra ett land har egntligen ingeting med intelligens att göra. Menar IQ. Tvärtom är det farligt. Det har historien visat. Lenin var en väldigt smart människa. Och farlig. På något sätt svärjar sig de intelligenta från folket... de ointelligenta... de smarta vet ju att det smartare än andra och annars skulle de inte behöva vara smarta.... och när man vet att man är smartare än folket bryr man sig ju mindre och mindre om folket... Lätt att utveckla narscisism och paranoia också. Har historien visat. Stalin är den politiker som haft högst IQ någonsin och en av de farligaste......

Son Jag älskar också Fälldin och Carlsson. Fanns det inget negativt med dom föresten..?

Far Det finns negativt med alla statsministrar och alla kungar och beror på vad man fokuserar på och sen 2014 har jag bara fokuserat på det positiva. Men det är klart att det finns negativa saker. En statsminister fattar 1350 viktiga beslut under en mandatperiod har någon räknat ut. Och ger 4000 intervjuer.... Alla beslut granskas tufft. Det är klart att inte alla beslut blir bra.... Historien minns de 15-20 besluten som var dumma. Kom ska jag visa dig ett hur det kan gå i ett annat rum! 

3.........PALMERUMMET................DAG 

Son.  Cool tavla!! 

Far. Ja...

Son.  Det här är mitt favoritrum! 

Far. Ja, det var mitt favoritrum också en period under 2022... Jag älskar Palme! Jag avgudade honom den där tiden, lyssnade på alla tal, kunde alla citat. Det var därför jag gav ut den där Palmecitatboken och det var därför många palmeuttryck  blev bevingade..... Vad är det in säger till varandra i plugget? Hä hä. 

Son.  Va? Hä hä hepp hepp?

Far. Ja....vet du om att det var Palme som sa det först?

Son.   Nä? Coolt....

Far. Han var riktigt vass med tungan...fräck i käften... Det tog flera år innan han blev kult. Efter sin död faktiskt. Ganska långt efter sin död.... Över hela världen. Idag är han Sverige största, tillsammans med ABBA, Borg och Zlatan.....

Son.  Anders Borg? 

Far. Nej, Björn...

Son.  Hä hä hepp hepp. 

Far. Han är nästan lika stor idag som Karl den tolfte var på 1900-talet.... Sveriges mest stabila genom tiderna: deltog i sex val och nådde mellan 42.7 och 45.6 i alla val.....!! Lika stabil som Zlatan.... Sveriges ende världskändis inom politiken och det häftigaste var att han var polare med Mandela och många säger att det var Palme som sprängde apartheid... Nej det häftigaste var språket... Svenska folket är inte så språkintresserade .... som jag och många ogillar det där.. De tycker politiker ska prata som folk. Palme pratade annorlunda. Jag älskar annorlunda språk. Det roligaste i världen är annorlunda språk.... Men folk tycker annorlunda språk är snobbigt. De tyckte han var snobbig.....

Son.  Är det sant? 

Far. Ja

Son Palme är nog störst. Bara Zlatan emot. Siffror på det.... Röstdeltagandet. Under Palmes sex val var röstdeltagandet på en nivå som det aldrig varit tidigare eller senare....

Far Han engagerade....han stenhård också på alla sätt... mot motståndarna till exempel. När de intervjuade Adelsson och Bildt 2013 kunde de inte få fram ett positivt ord om Palme. De ogillade honom kraftigt. Fortfarande! De var arga på honom eftersom han var så enormt svår och hård i debatter och även privat.. Han var politisk även privat. Vet du vad?

Son Kalla siffror: Under Palmes sex val låg röstdeltagandet mellan 89.3 % och 91.7 %.... Innan låg det på 83 och direkt när han dog sjönk det till 85.6 %.... Stor skillnad... Folk tappade liksom intresset när Palme dog..... 

Far Hatkärlek. Ungefär som Zlatan .... Vet du varför man tycker olika saker om människor? Åsikter är oväsentligt i politik och sport. Bara resultat som gäller och  helt meningslöst hur man spelar... Bara man vinner. Grisfotboll är bäst! Men vet du varför man gillar och ogillar människor och fotbollsspelare och politiker? Har du funderat över det? Jag tror det beror på fyra saker.... Det första är vad de har för politisk ideologi och vad om man inte gillar den gillar man inte personen. Men det där bryr jag mig inte ett skvatt om egentligen och gillar och ogillar personer lika mycket oavsett ideologi bara det inte är Hitler..... Det andra är vad de tycker i olika aktuella sakfrågor, dagliga beslut, och det avgör om man tycker om personen eller inte. Jag brukar tänka: hur kan ha ha så fel i den sakfrågan och sen kan jag vara väldigt långsint.... Det tredje som man tänker på är hur medial han är.. hur rolig han är att se på... höra på... läsa... Samma som med Farmen. Där gillar man vissa och ogillar vissa och beror bara på hur mediala de är. Politik är en medial cirkus och gäller att vara färgstark och spännande och vissa är hopplösa och Palme var ju fenomenal.... Man älskade att lyssna och samma med Bildt... det var alltid spännande med dom två.. alltid.... Minns de där debatterna med Adlesson... Skandinavium...klassiker... minns hur hela svenska folket var på helspänn och minns hur mina föräldrar  satt som på nålar och skrattade hela debatten.... Vilka tittarsiffror!!!

Son Vilket är det fjärde?

Far Zlatan hade också höga tittarsiffror.... Det fjärde är att man funderar på hur de är som privatpersoner.... Men det har man ingen aning om. Ingen aning. Och det är egentligen oväsentligt. Sägs att Palme, Bildt och Persson var otrevliga men det är som med idrottsstjärnor... man tycker inte det har nån betydelse.   

Son.  Fanns det inget negativt Palme? 

Far. Jo.. han fattade många felbeslut... som alla statsministrar gör... Värst var Löntagarfonderna. Det var Palmes största misstag i livet. En katastrof... Och IB och Harward var inga bra beslut heller.... Och inte det där med Cuba och Pol Pot heller. Men nog om detta. Apropå IB.... nu måste jag visa dig en sak i nästa rum!!

4...........REINFELDTRUMMET .........KVÄLL

Son. Jag älskar det här rummet!  

Far. Jag också!

Son.  Jag älskar Reinfeldt. Han är så cool. 

Far. Ja, jag älskar också Reinfeldt. Jag avgudade honom en period 2024... Modig. Nytänkade. Fräck. Men han var motsatsen till Palme i utstrålning...när han slog igenom i alla fall. Ville vara bussig och skysst och inte köra med Palmes och Bildts konfrontationspolitik. Han var väldigt skicklig på allt det som gällde då.... ett taktiskt geni.  Modern. När han avgick var han inte lika omtyckt som Palme och Bildt heller.... 

Son.  Vad beror det på?

Far. Lågprofilen. Stack inte ut. Inte lika mycket stridshingst som de innan... Försökte hålla sig down -to-earth ... när han uttryckte sig... down-to-earth-språket.  Men det där är oväsentligt och bryr mig inte och det enda viktiga inom politiken är valsiffror och rent resultatmässigt är Reinfeldt den störste politikern utanför s... Krossar alla andra från 1917 med sina 30 %.... Fälldin kom upp i 25 % , och Ohlin kom upp i 24 % .... Adelsson fyra med 23.6 och Bildt femma med 22.9..... Annars låg alla borgliga 10 och 19 % hela 1900-talet...... 30 % var en orealistisk drömgräns innan Reinfeldt.....   

Son.  Vad berodde det på? 

Far. Han var ruskigt fräck och modig. Förde verkligen ingen moderat politik, det var verkligen progressiv politik... ja, rent revolutionär kan man säga... Först bytte s och m sida, och sen m och fp... S hade varit progressiva, och nu helt plötsligt under 2000-talet var det m som var det... Han tittade på historien och såg att alternativet till s var splittrade i tre partier och valtaktiskt dumt...Så han bytte politik på partiet och gjorde moderaterna liberala och taktiskt genidrag... På så vis samlade han alla borgliga väljare under samma flagg  ... de liberala som tidigare röstat på folkpartiet....  och de som tidigare röstat på moderaterna fortsatte att rösta på samma parti trots att de blivit liberala...

Son.  Varför gjorde de det? 

Far. Fanns inget annat alternativ. Egentligen är det där konstigt... Folk kan rösta på samma parti hela livet, trots att partierna helt byter politik. De borde rösta på andra partier. De som röstade på s och m 1976 . De som röstade på s på den tiden, borde rösta på v idag... V idag står tydligt till höger än s 1980 tex. Och de som röstade på m då borde rösta på fp idag. De två har helt bytt sida med varandra. De konservativa blev liberala och de liberala blev konservativa. En total rockad i alla ståndpunker i alla frågor.  

Son.  Väljarna kanske också har förändrat sig.

Far. Ja, eller så har de inte märkt nåt. Men det där är oväsentligt och bara resultatet som räknas... Jag vill veta hur matchen slutar. Inte hur de olika lagen spelat. 30.1 % är ruggigt starkt....grymt grymt grymt och bara Erlander, Palme, Per Albin, Carlsson och Persson som fått högre genom alla tider......!   

Son.   Fanns det inget negativt med Reinfeldt?

Far.  Nja..... Till slut slog ju pendeln över. Håller på skriver en bok nu som handlar om de barn som växte upp under Reinfeldt, Curlingepoken. Allt skulle bli fritt. Precis allt. Inget skulle styras uppifrån och boken handlar om en tjej som förverkligade sig själv tack vare curlingen och en kille som blev helt paralyserad... Till slut slog pendeln över och man ville ha mer styrning igen. Det var därför han bara fick 28 % 2014 och tapp på 2 % men ändå näst bäst genom tiderna....

5...........PERSSONRUMMET............KVÄLL 

Son.  Ball bild!

Far. Jag älskar Persson! 

Son.  Måste vara Sverige mest underskattade genom tiderna. Han är ju topp-4 all-time! Med sina 45.3 %.... 

Far. 45.3....det var 94.... Ja, bara Palme och Erlander och Per Albin har nått högre på hundra år...... 

Son.  Häftigt! 

Far. Tror inte nån kommer nå upp till Perssons resultat efter Persson... .

Son.  Men en sak har du inte berättat... Hur spelade han ? Alltså vad var han för spelartyp? 

Far. Det spelar inte roll hur man spelar. Det viktiga är slutresultat och det avgörande i historieböckerna är siffrorna och spelar ingen roll om man spelade vackert eller fult.....

Son.  Spelade Persson fult? 

Far. Nja... han spelade dubbelt.... 

Son.  Smart!

Far Sa en sak och gjorde en annan. Pratade fortfarande om de onda kapitalisterna och sjöng Upp till Kamp men ekonomiskt gjorde han allt det marknaden behövde och han var marknadsfan... Konstigt med detta... att köra med gamla fraser.. gammal röd retorik..... men det funkade.... Egentligen var det mest media som spelade fult.... 

Son Vad menar du? 

Far. Det uppstod snabbt Perssonhat i media från alla håll. Ingen annan statsminister har blivit så attackerad på så låg nivå... alltså om utseende.... Handlade om hans vikt.... överallt...hela tiden... Det var en sån tid. Inom media. Aftonbladet hade tidigare varit en s-tidning och såldes nu och deras stategi för att lansera sig som fri tabloid var att gå hårt åt regeringen... All övrig press var borgerlig... expressen, svd  och dn och radikala vänsterpressen hatade ju Persson mest av alla.... Det fanns ingen som försvarade honom. Ingen. Det var sån tid..... 

Son. Vilken tid....  

Far. Allt har sin tid. Internt blev han baktalad sen också. Sahlin hade ju haft duster med honom sen han snodde ledarrollen 1994... Wallström också, och Schori... när Lindh stal utrikesminsterposten.... Persson var HSB, han som bestämde.... Många bra beslut, många dåliga. Kreativ, pragmatisk, en tänkare. Det bästa var nog satsningen på infokampanj om Förintelsen, det som alla tidigare politiker försummat... och den viktigaste politiska insatsen....och något som dagens ägg inom s aldrig skulle komma på... Träffade på honom en gång....

Son Gjorde du!?? Var han otrevlig?

Far .Han var hur trevlig som helst... Det får du inte berätta för mamma..

Son Vad?

Far Mellan 20-25 brukade jag gå på krogen på helgerna... det får du inte säga till mamma... sturm und drang... Hade en defekt när jag druckit. Skulle prata med alla kända jag såg... Skulle prata med alla... men mest med kända ... Och vissa var otrevliga och vissa trevliga.... Persson var jättetrevlig. Vintern 1994. Ett halvår innan han blev statsminister. Inga livvakter... Stannade och snackade... Thåström och Kent Andersson var också jättetrevliga. Och Anders Lundin och Wille Craaford var otrevliga.....

Son. Jag vill se det hemliga rummet... varför får jag inte gå in där?? 

Far. Nej...nej...nej....

6............BILDTRUMMET............KVÄLL 

Son.  Coolt vara i det här rummet...

Far. Ja, jag älskar Bildt! 

Son.  Vad var hans rekord? 

Far. 22.9 %. 

Son.  Hur kan man bli statsminster på 22.9...? 

Far. Det är stort! Att bli statsminster på 22.9. Ingen annan har lyckats bli statsminster på så lite. 

Son.  Men det var kort? 

Far. Ja det var kort och bara Carlsson har varit kortare....

Son.  Erlander är etta i längdtoppen. Före Per Albin och Persson....

Far. Reinfeldt hade också en jättechans att passera Palme och nå topp3 genom alla tider om han vunnit 2014 och det var därför han blev så knäckt efteråt.....

Son.  Hört att Reinfeldt hade en ruggig skalle....

Far. Ja, det hade han! 

Son.  Precis som Bildt....

Far. Ja! Reinfeldt var som Henrik Shyffert... alltså inte briljant själv men såg till att skaffa sig ett grymt starkt lag runt sig.. och det är också en brijant egenskap. Som Peter Dalle med Lorrygänget, som Felix Herngren med Solidangänget... och som Schyffert med Killinggänget.... Robert Gustavsson och Johan Rheborg var ju Sveriges två vassaste lirare på den tiden och Reinfeldt tänkte samma sak. Skaffa de vassaste i Sverige. I regeringen. Han värvade Peter Norman från näringslivet för att bli finansmarknadsminister, och den bäste i landet på finansmarknad, hade ju varit VD för Alfred Berg och höjdare på Riksbanken och Carnegie. Sån kompetens behövs i en regering och tillsammans med Borg ett dream team inom ekonomin. Och se värvade han Carl Bildt till utrikesminister och fanns ju ingen som visste mer om politisk historia och  utrikesfrågor i landet.... .

Son.  Vad gjorde Bildt efter att han blev statsminister? 

Far. Några år på Balkan... sen twittrade han under 10 år.... Eller bloggade menar jag. Gjorde ingenting annat. Det där är rätt sorgligt... att statsminstrar bara försvinner... de bara försvinner... ingen har hört ett ord från Fälldin och Carlsson... de får liksom inte uttala sig... alla politiker försvinner efter att de slutat vara politiker... ungefär som Zlatan och Brolin... de är helt slut när de slutar.... Konstigt egentligen. En massa kompetens som försvinner.... från den offentliga debatten... Folk tycker det är sorgligt att Palme mördades. Att Sverige förlorade något. Men han hade avgått ett par år senare, och se bara försvinnit som alla andra statsministrar.... försvunnit från Sverige... och försvunnit från världen... det hade garanterat varit knäpptyst från Palme....och knappast fått några internationella uppdrag.... för oneutral för det. Ryssland och Sovjet hade lagt in sitt veto mot honom....

Son Hur var Bildt som person?

Far Ingen aning men troligen en dubbelspelare... Sägs att han hade två olika framtoningar. Säger de som jobbat på tv... Innan kameran gick på kunde han vara väldigt hård och rak och rent av elak.... Och sen PANG! När kameran slogs på var han superdiplomatiskt.  

Son.  Kan inte du berätta varför du helt plötsligt började avguda politiker och statsminstrar. Kan du inte berätta vad som hände under den där hypnosen 2014...? 

Far. Började tänka på kungarna...vad vilka självgoda grisar de var... i jämföresle med statsministrarna... vilken lyx de vältrade sig i... i jämförelse med....

Son Ja.

Far Började tänka på Nordkorea och Ryssland och Syrien och Kina och.... då kom jag att tänka på att vi svenskar är väldigt otacksamma. Vi ska vara glada. Vi har haft vettiga statsministrar. Mitt förakt, jag måste skärpa mig.... Vi har inte haft onda statsminstrar. Det är inbillning. Jämför med Sovjet! Där beslagtogs all egendom och de flesta hamnade i Gulag...... Det har inte varit några onda statsministrar i Sverige. Det är något vi bara tror. Något vi fått för oss i vår lyxtillvaro. Lyxförakt. Lyxhat. Så fort man börjar tänka på Nordkorea blir allt hat lyxhat.....

7.........DET HEMLIGA RUMMET .............NATT

 Sonen smyger sig in i det hemliga rummet mitt i natten. 

Han ser bilder på Lövfen och Jimmie Åkesson under står fettexten:  Åren 2014-2028. 

Far kommer in. 

Far Vad gör du här?? 

Son Inget..skulle bara kolla en sak....

Far Här får du inte vara....

Son Varför inte det....

Far Du är för ung. Du förstår inte. Det är för farligt....

Son Snälla....

Far För känsligt. Du förstår inte än.... När du fyllt 14. Om två månader. Lovar att berätta vad som hände när du fyllt 14...

 

 

PALME PÅ SKYPE

 

1. INT........ SKYPESAMTAL: PALME MED HEADSET ......DAG 

Palme snattrar fort på tangentbordet, surfar. Klipp till: Löfven på Skype.

 PALME

Tjenare Stefan!

LÖFVEN 

Hallå Olof. Du är dig lik. Alltid lika brunbränd och behöver inte fråga om vädret.....

PALME

Dagens mest arbiträra fråga! Du är dig också lik och skulle vilja fråga om vädret men... fel dag jävlas. Hur är läget i Svedala då? 

LÖFVEN

Lysande! Opinonen har aldrig fel som du vet. SIFO kom igår och tårta och skumpa.... Valsegern är klar serru.  Lutar åt dina nivåer... närmare 40 är 30. 

PALME

Närmare 40.... Kom tillbaka när du är över 50... 

LÖFVEN

Det var Erlander. Försök inte. Ditt rekord var väl 43..? Jaha...varför ville du skypa idag då...?  

PALME

43... Du kan inte din historia! Du....jag har en plan. Jag har ett förslag i all enkelhet. Apråpå valrörelsen....

LÖFVEN

Den klarar jag själv... Tack men nej tack. 

PALME

Jag är faktiskt besviken på dig Stefan. Jag har följt valåret noga och blivit mer och mer bekymrad. Jag tycker att du är inne på fel spår.....

LÖFVEN

(tystnad) Det känns som vi ska avbryta den här skypesessionen. Och återuppta den efter valet... Jag börjar faktiskt bli irriterad över att du försöker lägga dig i min politik...

PALME

Jag försöker inte lägga mig i...bara några råd....

LÖFVEN

De gamla ska knipa... Det är partiets viktigaste etikett. Före detta partiledare ska hålla tyst. Även de döda. 

PALME

Du har tappat allt. Du har tappat mig. Kan bli ditt fall. Du kommer ångra dig. Det är en oslagbar plan. Jag kommer jobba vidare med verkligheten och idag har jag stämt möte med ungdomar på Skype.... det är det allt handlar om. Framtiden. Valet 2014 handlar om framtiden. Lämna dåtiden. Lämna Persson. Stryk ett streck. Det handlar om mina hjärtefrågor: den globala framtiden och utbildning. Valet 2014 är Skolvalet. Fattar du inte det? Då gör du ett stort misstag.. Har du inte sett PISA? Har du inte sett Ukraina, Afghanstan, Syrien eller Nordkorea? Jag säger som jag sa 1964:   Idéerna är döda säger somliga. Ungdomen går till dukat bord säger andra, till ett samhälle som byggts färdigt. Mitt svar är: vi står ännu bara i begynnelsen. Det demokratiska samhället har aldrig tett sig mera nödvändig, aldrig haft större uppgifter än i den framväxande solidaritetens värld. Kampen för idéerna måste för dagens unga  te sig mera lockande och tjusande än någonsin. Å ena sidan känner vi problemens svårighet, å andra sidan är vi medvetna om våra möjligheter. Vi går mot framtiden med kunskapen som instrument och övertygelsen som drivkraft. Och uppgiften kan aldrig bli för stor. Ty politik, kamrater, det är att vilja något.

LÖFVEN

Det är ditt problem. Att du tillhör det förgångna. Din konfrontationpolitik är stendöd och skulle kunna ta död på mig... Tagga ner. Det är lugnt. Det är precis hur lugnt som helst och det enda som skulle kunna fälla mig nu är du.... Du är mitt hot Olof.  Inte Reinfeldt, inte Åkesson. Du. Jag pratade med valstrategerna i morse och vi var överrens: nu kan jag bara förlora väljare. Sticka ut. Lägga ett avvikande förslag. Taktiken är copycat på Reinfeldts copycat 2006.  Ligga lågt. Inte göra nånting..... Inte göra nånting... Inte göra nånting... Det är vårt mantra just nu. Inget att vinna, ALLT att förlora. Sådant är utgångsläget i opinonen just nu. Uppdrag Val: se till att inte förlora väljare. Alla politiska utspel inför valet kan bara förlora väljare. Alla politiska utspel är högrisk. All konfrontation går bort.  Nu är det statsministermässighet som avgör. Den sympatiska mallen och allt har jag snott från Reinfeldt 2006... Du vet inte hur det är 2014. Den naturliga rörelsen. Den naturliga förändringen. Övergången. Den sker inte genom politik. Den sker naturligt.... Efter 8-10 år lessnar folk. Vi regerade i 10 år och sen lessnade folk på oss och ville ha Reinfeldt och nu har det gått 8 år och då MÅSTE folk ha lessnat.....

PALME

Ja, annars kan man kalla det fiasko.... Jag vet visst hur det är!! 2014. Du har både rätt och fel. Väljare och regering, det är ett äktenskap. Precis som alla äktenskap lessnar man efter 8-10 år. Man är trött helt enkelt. Man är trött bara på rösten. Ansiktet. Det är inte spännande längre... Man längtar efter något nytt och fräschare och yngre.... Har inget med politik att göra. Det visste jag 1986. Jag lämnade Sverige 1986. Anledningen var att jag visste att svenska folket lessnat på mig och ville ha någon yngre.... Men det är bara 50 % av alla äktenskap. Det finns dom som förblir trogna och håller ihop trots att dom är lessna på varandra... som står ut... fast dom vet att det är jobbigt och kommer bli ännu jobbigare....

LÖFVEN

Varför?? Låter ologiskt...

PALME

För att de inte tror på några andra. För att de inte tror att det finns yngre alternativ.... 

LÖFVEN

Nu ska man inte måla fan på väggen. Bara för att man blivit lite till åren.....

PALME 

Jag har undrat en sak. Jag har bara kontaktat två svenska människor sedan 1986. Du och en till. Du och den där andra är de enda som vet att jag lever. Jag har undrat över en sak två år nu... hur reagerade du när jag kontaktade mig? 

LÖFVEN

Den kunde jag inte se komma.... Jag blev överraskad.... inte över att du levde. De var egentligen ganska självklart. När jag tänkt på det. Hela den grejen var ju absurd och overklig. Hur kunde du tro att vi var så lättlurade? Promenera utan livvakt mitt i city mitt i natten.  Löjligt. Och att mördaren bara skulle försvinna in i mörkret och sen skulle inget sett honom efter David Bagares Gata... Det var en bisarr grej. För att inte prata om Pettersson..... Nej... det jag blev överraskad över var att du valde mig... varför valde du mig...??  

PALME 

Det måste du väl fatta. Om du inte fattar det blir det svårt att vinna valet...

LÖFVEN

Du menar: jag är den ende personen i Sverige som du kan vara 100 procent säker på aldrig skulle läcka...? Eftersom det skulle vara politiskt självmord? Om det kom ut? Ja, det borde jag fattat... om det kom ut att jag samtalat med dig och spekulationer att du styrt på någon sätt... då skulle jag vara opinonsdöd. Lika död som..... När nu måste jag gå... Vi hörs igen efter valet...

2. INT............SKYPESAMTAL ..........DAG

Konversation senare på dagen. Två grupper ungdomar från två olika skolor. Ett mediagymnasie och en grundskola som ska välja grymnasieskola nu i vår.

RÖSTER FRÅN SKOLA ETT: 

Oskön stol. Fett oskön. Sluta pilla på mina bröst Zadra.... Var är Carro? Skulle inte hon joina? Om inte hon är med, varför måste jag vara med på den här skiten.... Fett jobbigt. Och varför skulle det vara så hemligt...? 

Palme dyker upp på skype. Han har satt på sig modernare kläder. 

RÖSTER FRÅN SKOLA ETT:

Ooooo skön gubbe. Titta gubben chillar.... najs... Han var inte gammal... inte alls Hundraåringen som försvann.... Han är ju skitgammal... nästan död typ. Typ fett skön... Sluta jiddra Putte. Sluta pilla på mina bröst Zandra.....

PALME

Hej barn! Jag är 87 år om ni undrar. Ni kan se bild på näsan innan plastiken ...

RÖSTER

Wow. Cool. Har du Instagram? Gubben har koll. Fan va ballt med plastikoperation! Fett orättvist...Skulle jag också vilja... Cooool spana tänderna.... Sluta pilla pattarna..innan jag skaffat nya... DU BEHÖVER NYA!! DIREKT!!

PALME

Tyst i klassen nu. Jag lämnade Sverige 1986 och har aldrig kommit tillbaka. Det är därför jag vill prata med er så jag får kontakt med landet 2014 och vad ni tycker och tänker. Åsikter i de viktiga frågorna. Jag pratade precis med Lövfen och behöver er hjälp....

RÖSTER

Känner du Löfven?? Fan vad cool... Gubben är ju ashäftig. 

PALME

Känner och känner... har pratat med honom ett par gånger.

RÖSTER

Känner ru Kungen också... Ni är typ jämnåriga... Känner ju Calle? Freddan? 

PALME

Nu ska vi prata framtiden. Skolan. Världen. Vet ni vad som pågår just nu? Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn och det som pågår idag i Ukraina, det är en form av tortyr. Det man nu gör, det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är invasionen ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica,Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Krim, mars 2014.

RÖSTER 

Gubbe....

PALME 

Valet 2014 är det globala Valet. Tror jag. Tror inte ni det? Verkligheten är för nära. FÖR nära. Jag tror att alla människor är rejält trötta på att höra om någon procentsats inom den ekonomiska politiken hit och dit... Någon skattesats. Någon hundralapp. För en liten liten grupp på 4 %... När det samtidigt händer saker i Ukraina, Afgahnistan, Syrien, Nordkorea.. Hur ser ni på det ? Vad tycker ni är viktigt? Jag tycker att de globala solidarietsfrågorna är viktigare just nu än mikroinsatser för hushåll i Sverige inom den ekonomiska politiken. Hur får man in omvärlden i valrörelsen?

RÖSTER

Gubbe, varför mååte jag gå i skola...

PALME

Utbildning är min hjärtefråga. Jag kan faktiskt avslöja för er att jag varit utbildningsminister på 1900-talet.... Om ni lovar att hålla det hemligt. Skolan. Vad är problemet? Är det för stora klasser? Är undervsiningen fel? Är det för mycket inriktning på pedagogik och metoder och för lite på kunskap? Är det för dåliga lärare?  

RÖSTER

Vår skola är fri och fin...

PALME

Friskolorna, jag hatar dom!! Genomruttet. Tre saker. 1. Det är dyrt för Sverige. (skattebetalares skolpeng direkt ner i fickan på ägare) 2. Det är dåligt för undervisningen. (Det orsakar segregation, kunskapstapp, betygsinflation osv.) 3. Det skapar det här kaoset av skolor utan insyn och överblick och gymnasier helt utan koppling till arbetsmarknad.

RÖSTER

Varför är S lögnare i den här frågan? 

PALME

Eftersom de vet att deras förslag inte förändrar nånting. Och de pratar om att de ska stoppa vinstjakten. För det första funkar det inte praktiskt, och för det andra är det ingen skillnad med långsiktigt ägande och kortsiktigt. Precis samma sak och alla vill ju helst äga 10 år och det är då man tjänar mest och chansen till miljardvinsten som är allas drivkraft ligger ju i det långa perspektivet.... 

RÖSTER

Bra system

PALME

Ett perverst system. Okej, vi vet att allt är sämre med vinstjakten, och S har tagit fram siffror på att lärartätheten är sämre än i de kommunala och varför vill då politikerna behålla den? Det är bara en omfördelning av kapital, från skattebetalare till Wallenberg... Inget annat!! Det finns ett oerhört olustigt inslag i detta som är en stor orsak men vet inte om jag ska nämna den eftersom den kan uppfattas som konspiratoriskt.... 

RÖSTER

GÖR DET, snälla.. jag är nyfiken...

PALME

Okej... Vi snackade lobbygrupper när vi snackade försvaret. Och det är mycket värre när det gäller skolan. Man kan säga att de lever i symbios. De sitter nästan i knät på varandra, friskolorna och partistyrelserna , för alla partier. Jag vet inte exakt varför det blivit så men de är ruggigt tajta idag, och kontakter sedan gammalt. Och vi vet hur det funkar med gamla kontakter. De som var politiskt sakkunniga på departementen under 90-talet, de är direktörer i friskolekoncerner idag. De vandrar fritt mellan rummen, ett kluster av makt, (ex Anna-Karin Hatt idag minister, utsågs 2011 till en av Sveriges mäktigaste kvinnor, hon var vd för friskoleföretag innan hon blev minister). Det handlar om väldigt många människor i det här klustret och de jobbade alltså på departementet på 90-talet och de var de som låg bakom hela friskolereformen och de visste den ekonomiska potentialen och nu har de grävt guld och lite olustigt allting och fortfarande en enorm makt över politiken och de är ju i toppen på inkomstligan i Sverige och Löfven har sagt internt att det är deras  makt som gör det omöjligt att stoppa allt....

RÖSTER

Okej. Men det kan inte vara hela sanningen, i så fall vore det mer än pervest. Om det handlar mellan ett val mellan Sveriges framtid och kontakter, väljer alla landets bästa. Måste finnas andra anledningar än personliga kontakter...?

PALME 

Ja, det sägs att det inte går att stoppa och då skulle det bli folkstorm eftersom det handlar om 300 000 elever... Det är rent trams. Trams trams trams...  Hela den här grejen faller, bland annat pga att majoriteten av elever, lärare och rektorer på fiskolor också vill stoppa vinstjakten....

RÖSTER

Ja, privatskolor slår igen till höger och vänster idag... Och en massiv kritik från skolvärlden, jag fattar inte... Det måste finnas fler anledningar än att eleverna skulle bli sura...?

PALME

Ja, Björklund gav ett tydligt besked i debatten varför vinstintresset ska vara kvar. "Jag förstår inte problemet. Vad är problemet? När skolor visar toppresultat, och eleverna trivs, varför ska man då stoppa dom"?

RÖSTER

Ja, det är en relevant fråga....

PALME

Det är nonsens. Han har alltså studerat betygen och sett att det är högst betyg i friskolorna och därför är det bra med vinstjakt.... Ja, jösses. För det första är det inte konstigt att de mest studiemotiverade och de med högst betyg kommer i samma skola, och de gör de oavsett vinstjakt, när det finns det fria skolvalet. Logik: vissa skolor har högt skoltryck och då är det betyg som avgör vilka som kommer in, och de här på topplistan: Victor Rydbergs i sth och djursholm, Växjö fria, Procivitas Privata i Helsingborg, drar till sig elever med goda betyg från grundskolan och därmed får de högre betyg. Det har ingenting med god utbildning att göra, och de hade fått bättre utbildning i en kommunal skola. Varför hamnar de i privata skolor? Ja, inte så konstigt, bl a för att de för brutala reklamkampanjer med direktreklam till de med högst betyg..... Man har gjort körningar som visar att de med högst betyg i nationella proven i nian är de som går de här skolorna ... De får garanterat sämre utbildning, sämre och mer oerfarna lärare och det här är ju en superviktig grupp för landet... . En annan viktig sak är betygsinflationen  (en exceptionell utveckling när det gäller antalet elever som går ut gymnasiet med MVG i alla kurser (20,0 i slutbetyg): från 1997 till 2008 ökade antalet elever med 20,0 i genomsnittsbetyg 28 gånger. Andelen som hade 19,0 eller högre ökade under perioden mer än 6 gånger. Och under samma period sjönk den svenska kunskapsnivå vid internationella mätningar). Råder delade meningar om hur stor betygsjakten varit, har det varit en galopperande inflation, eller en tydlig men rimlig? Svårt att veta såklart. Men den kommunala skolorna säger att de varit tvungna att ge högre betyg eftersom de privata har gjort det, och spiralen är svår att stoppa och självklart tvingas lärarna pressa sig uppåt när betyg är en viktig del av vinstjakten... Den avgörande frågan är ändå om det är bra att alla med höga betyg samlas i samma skola? Då samlas alla på Kungsholmens gymnasium och Thorilds dit 2600 pers söker.... Kommunala iofs. Men där finns ett helt annat lärarsegment... i stort sett bara erfarna lärare och jätteskillnad mot andra skolor har granskning visat och är det bra att alla duktiga lärare med erfarenhet samlas i samma skola...? 

RÖSTER 

BULLSHIIIIIT

PALME

Neej, de säger att det inte går att stoppa, eftersom det är folk som äger det, och då kan man inte ändra det.. Privat är privat, säger dom. Trams. helt sanslöst trams. 

RÖSTER

Men hur ska det gå att stoppa det? Det är ju konfiskation att "ta tillbaka privat egendom", att förbjuda företag på en marknad...

PALME

Ja, vanliga företag men detta är inte vanliga företag precis... De har avtal med staten. De som sysslar med detta vet att skolan är lite annorlunda än annan verksamhet.... Särställning. Man kan införa vinsttak på en halv miljon tex...

RÖSTER

Men hur ska det gå till. När en hyresrätt är ombildad till en bostadsrätt är den i privat ägo och då är det konfiskation om kommunen vill ta tillbaka den... Man kan ombilda en hyresrätt till bostadsrätt men man kan inte ombilda från bostadsrätt till hyresrätt. En bostadsrätt är förlorad till marknaden för evigt..... 

PALME

Man kan inte jämföra det med en skola... De har ett samhällsansvar och de vet om det. De vet att deras verksamhet är något annat än bostäder .. och läsk och dammsugare och andra verksamheter... Såklart. De har ett avtal med staten och de vet att avtal kan rivas upp när det kommer nya regeringar och det här var Löfvens chans att ändra på ett ruttet system... och obegripligt att han inte gör det..... Jag fattar ingenting. Det är ett svek mot skolan och barnen. Lyssna: driva en skola vinstintresse ...Man kan inte göra vinst på en skola. Det fattar alla andra länder. Det är ett ruttet system och tänk på att skolan historiskt är S främsta insats... Nu är det deras sämsta område och du måste överväga detta när du röstar.

RÖSTER

 Ja, lögnen är ju frasen "några utnyttjar systemet". Sanningen är att alla utnyttjar systemet och att det är SYSTEMET som stinker

3. INT............SKYPESAMTAL ..........NATT 

Fyra månader senare. Palme vaknar mitt i natten av en desperat röst på Skype. Det är Lövfen.  

 LÖVFEN 

Det går åt helvete. Opinonen har svängt. Fattar ingenting ...ingenting... ingenting....

PALME 

Inte jag heller. 

LÖFVEN 

Opinionen har aldrig fel... Jag behöver hjälp. Katastrofsiffror och bara en månad kvar... Vad ska jag göra...? 

PALME 

Lugn gosse. Jag har en plan. Jag vet vad som behövs. Jag har full koll på Sverige nu. Jag har forskat. Jag har en konfrontationsstrategi....

LÖFVEN 

Ingen jävla konfrontationsstrategi... pallar inte...pallar inte... klarar inte...vi är för olika....

PALME 

Ett angrepp. Jag kallar den: Curlingalliansen. 

Fyra punkter: 

1. RÖSTDELTAGANDE. Ta utgångspunkt i de globala frågorna och tala om Afganistan, Ukraina och Nordkorea. Det är ett sätt att föra fram ideologi genom demokratitemat. Tala om solidaritet. Tala om vikten att rösta och jämför med Nordkorea och allt att vinan nu på högt röstdeltagande...

LÖFVEN: okeeej....

2. SKOLAN. Släpp greppet. Släpp Persson. Du har inga band alls till de tio åren av regerande. Helt ny ledning. Du kan såga honom fett. Som Reinfeldt gjorde 2006 om tidigare moderat politik... Alla köper det. Gå hårt åt deras skolpolitik. Pumpa orden PISA och världens sämsta skola. Pumpa orden: vister i väldfärden och RYT dett mantra: ska det vara pedagoger eller spekulanter till skatteparadis...?  Majoritet på rätt sida.... Valfrihet okej... curlingskola inte okej. Prata skolideologi och inte bara resurser. 

LÖFVEN: Nää..vågar inte...knappast majoritet...systemet är för stort i Sverige... inkört... som ROT. System som folk gillar och system som inte är Moderaterna längre... ROT är Sverige.  

3. PLOCKA FRAM HÖGERSPÖKET UR GARDEROBEN OCH GENERALANGREPP PÅ BJÖRKLUND

Gör som Persson. Rikta svärdet mot Fp. Hökarna. Kalla dom hökar och plocka fram högerspöket och såga Björklunds skolpolitik... För sju år sen hade han mantrat: "När det gäller skolan är det lärarna man ska lyssna på" och fråga honom varför han inte säger samma sak nu... när lärarna är rasande på honom... Starta ett krig. varna för NATO och fps sönka-löner -för ungdomar-hysteri.. och förklara vad det leder till för arbetsmarknad... börja hota med skillnader igen... börja hota igen....

LÖFVEN bryter ihop. nä...jag pallar inte....

PALME blir rasande och ställer sig upp och skriker:

Va fan..... skolan är allt... skolan är framtiden... allt rasar... allt är ruttet.. och du bara står där... och gör ingenting... skiter i barnen... skolan är det jag brinner för och du bara står där... du bara...du bara...

SKYPE avslutas.

4. INT............SKYPESAMTAL ..........DAG.  

PALME

Hej Fredrik.

REINFELDT

Hej. Tack för senast.

 PALME

Det har inte läckt ut va?

REINFELDT

VADDå...? Att du kontaktade mig och låg bakom min politik 2006...? Näää ...det lär aldrig läcka ut...

PALME

Skönt. Nån man kan lita på.

 REINFELDT 

Skyldig ett tack. 

PALME 

Det var min plikt.....

REINFELDT 

Varför kontaktar du mig nu igen ? 

PALME 

Snackade med Stefan igår... han är helt....

REINFELDT

Jag vet....

PALME

Jobbat ett halvår med ett nytt partiprogram. Curlingprogrammet hette det. Och han dissade det så jag tänkte ge det till dig....

REINFELDT

Tack. Jag vet inte hur jag ska kunna tacka dig...

PALME

Skickar kopian som jag skickade till Lövfen ... Han är inget strategiskt snille men hoppas mer på dig....

REINFELDT

Bra. Skicka kopian så ska jag kopiera det....

PALME

Om han kopierar det sen så skickar jag en ny kopia till dig.

REINFELDT 

Behöver en kopia på kopian av kopian också i så fall. Tack. 

 

BIGGEST LOOSER

 

1. Int........ EXTREME PARTY MAKEOVER.....DAG 

En kvinna med mic framför en kamera. Skylt med texten Extrem Makeover. Sju slimmade personer, tre med röda tröjor, fyra med gula.

PROGRAMLEDAREN

Gokväll! Välkommna till Extreme Makover. Vi ska få träffa sju fantastiska personer som varit med om en resa under 2000-talet som de flesta av oss andra bara kan drömma om att få uppleva under våra liv. Det ni framför sig är sju krigare som genomgått en osannolik förvandling. Deras bedrifter är värda en applåd. (applåd) Senare ikväll ska vi visa bilderna det ni alla väntat på: Before och After och klockan 20.00 tar vi fram vågen och avslöjar resultatet och som sagt : det är NI tittare som väljer BIGGEST LOSER 2014. För att kunna välja ska vi först höra bakgrundshisotrierna och prata med var och en. Vi tar de i storleksordning enligt senaste opionsundersökningen. Glöm inte: ni ska rösta på den NI tycker förvandlats mest.... Kliv fram S!

S

S kliver fram.

BEFORE (voice over): 

S var tidigare ett så kallat Arbetarparti. Man företrädde, som alla partier gjorde under 1900-talet en grupp av människor i Sverige. S företrädde arbetarna vilka på den här tiden, långt innan man bestämde sig för att delta i Extreme Makeover, utgjorde en enhetlig och stor grupp. Den största väljargruppen rent av och det var därmed en valtaktisk fullträff och efter att den allmäna rösträtten införts tog de makten och regerade under största delen av 1900-talet med två kortare avbrott. Som mest fick man 50 % av väljarstödet. Det centrala i politiken var ordet välfärd. Betoningen låg på en stark offentlig sektor. Medlet för att uppnå detta grundläggande politiska mål var skatter. Nyckelord var klass och jämlikhet. När man som de politiska partierna gjorde innan förvandlingarna, företrädde en tydlig intressegrupp, fanns också en tydlig motståndare i samhället. S motståndare var företagarna. Marknadskrafter var ett ett negativt laddat begrepp. I Sverige fanns något världsunikt som kallades samförståndsandan men det fanns aldrig någon politisk fara att i den öppna offentliga debatten gå hårt åt motståndarna; arbetsgivarna, företagarna, marknaden. Tvärtom. Eftersom de man företrädde var i sådant stort numerärt övertag brydde man sig aldrig om den väljargruppen och man visste att man kunde få 40-50 % av rösterna enbart bland sin egen intressegrupp, arbetarna.       

AFTER (Voice Over) 

 S är idag ett annat parti och det var en lång process där man fick överge det centrala i den gamla politiken. Processen har pågått mer på den mentala nivån än på den realpolitiska, och det förklara att man först nu ser ut som man gör och egentligen var det först efter Johaugs avgång och den nya ledningens inträde för 6 år sedan som definitivt slog fast den nya inriktningen på alla plan (även det mentala..).  Svenska folket måste också hänga med i svängarna,,, och det är ett faktum att svenska folket inte helt och fullt tagit till sig det ännu och förstått det och mentalt tar det tid... Det man övergett är alltså betoningen på stark offentlig sektor och höga skatter. Man har fått genomgå  prövningen att göra tidigare negativa ord positiva. Marknaden och marknadskrafter är idag viktiga pelare i politiken. Kapitalism, företag och företagare är idag ett positivt ord. Välkommen fram på scenen S!

S tar tag i mikrofonen, applåder:

Tack. Den har varit en väldigt lång och krävande tid detta.... (fäller en tår) jag vill tacka alla som stöttat mig och först idag...2014 ... kan jag säga att jag kan andas ut och känna mig nöjd och trygg med mitt nya jag... Jag minns inte längre vem jag var .. och vill inte bli den jag var... Tack. Det har inte varit en lätt resa. Det har varit upp och ner. Det har funnits år då jag varit nära att ge upp. Jag har fått återfall.   Men idag är jag där jag är och vet att den här 20 år långa tiden av Extreme Makeover aldrig kunde genomförts på något annat sätt och jag är väldigt stolt.. Rösta på mig. Jag säger så här: det enda alternativet till denna resa hade varit att bli ett 10 %-parti. Om vi hållt kvar vid den gamla politiken hade vi som mest kunnat få 10 % av rösterna och hade vi velat det? Hade det varit bra för Sverige? Nä, då hade andra politiska aktörer tagit sig fram i tomrummet och blivit stora istället. Det är samhället som förändrats. Världen har förändrats. Då måste vi också göra en stor förändring. En stor mental och praktisk förändring. Större och svårare än vad ni kan förstå! Så snälla: Rösta på mig. Jag vill slutligen bara en gång slå spiken i kistan på mitt gamla jag och verkligen en sista gång förklara orsaken till min EXTREM MAKEOVER: Världen är annorlunda 2014 och den enhetliga gruppen som kallades arbetare splittrades upp och finns inte längre. Det svenska samhället är idag en helhet, en enda stor grupp som jobbar åt samma håll med samma intresse och det är denna nya synen som ALLA NI SOM RÖSTAR måste bära med er. Företag, enskilda, småföretagare, arbetslösa, arbetsgivare och arbetstagare, vi hör ihop!  

RÖSTER FRÅN MOTSTÅNDARE ELLER PUBLIK:

Tycker du är värd beröm...men tycker inte du är värd segern ..om man jämför med de andra. Ditt problem: du har hållt på och förändrat dig under så lång tid. Andra har klarat av samma sak på mycket kortare tid. Det har varit i tre etapper sedan ni slutade prata om socialisering och klasskamp i mitten av 70-talet... Övergick i Den Tredje Vägens politik vilket var ett slags mellanting, en övergångsperiod. Fortfarande högt skattetryck men i övrigt mer marknadsanpassat. Och sen kom Persson som var den stora bryggan mellan nu och då: praktiskt före han samma politik som nu till största delen men mentalt blev ni kvar i det gamla eftersom Persson och ni använde samma retorik och samma betoning på samma nyckelord och nyckelfraser. En tid då realpolitik och retorik inte hörde ihop, praktik och den ideologiska retoriken synkade liksom inte nånstans.... synkade inte nånstans ... och utan att nedvärdera din prestation så känns hela den där osynkade perioden som...lite...pr-bluff.... en förfalskad tid...

En annan sak: detta som ni betonar starkt idag: jämnställdhet och global solidaritet och mänskliga rättigheter har funnits med hela tiden. Ser en röd tråd... när jag funderat på det! Och denna röda tråd blir ditt fall i denna tävling. Sverige är idag världsbäst på human rights... människosyn.... när det kommer till genus och sexuell läggning i alla fall och Finland och Ryssland kallar oss böglandet vilket alla tar som komplimang och vi har minst rasism i världen.... vi HAR minst rasism i världen och tror detta moderna reningsbad in i framtiden från 1800-tals människosyn.... kan ha en koppling till S långa regeringsinnehav....

S

Struntprat. Ordet jämlikhet vara bara inriktat på klassmedvetenhet... och detta med människosyn och miljö och genus och homosexuellas rättigheter som alla snackar om idag ...det inte var högprioterade frågor förut . 

PROGRAMLEDARE:  Tack S.. och nu kliv fram: M: 

M

BEFORE 

Företrädde företagarna. Arbetsgivarna. Länge ett klassiskt konservativt parti. Centrala begrepp: stabilitet, ordning och reda, kontinuitet, historia. Två huvudfrågor: försvaret och brott och straff.   

AFTER 

Partiet bytte namn från Högerpartiet till moderaterna då ordet höger fått negativ laddning i debatten. Partiet splittrades upp i två riktningar i slutet av 80-talet då de nya moderaterna förespråkade nyliberalism istället för konservatism och det är i grunden två helt olika politiska riktningar. Steg för steg monterades sen all konservatism ner från partibygget.... 

Plats på scen: M....

M :

Tack . Det finns ingenting av det gamla kvar hos mig. Ingenting. Allt är borta. Precis allt och därför måste ni rösta på mig..... Jag har förändrat mig totalt och ingen i denna samling har varit i närheten av liknande Makeover! Den här tiden har verkligen inte varit enkel och ingen dans på rosor. När jag fick makten och presenterade förslaget till nytt partiprogram rasade många av de äldre och första kommentaren var: så vi ska i framtiden inte vara ett parti för de rika?? Jag förklarade som det var: vi ska vara ett parti för de rika och de lagom rika och de fattiga..... Vi ska vara ett parti för alla och i efterhand tror jag att de skrattar åt sig själva... att de kunde bli så förbannade på att någon ville bli ett parti för alla.... Det stora i min förvandling: att överge den konservativa ideologin och att se till att moderaterna blev nyliberala. Många förstår inte den enorma skillnaden. Det är liksom inte två kilo hit och två kilo dit.... Jag har försökt förklara detta ibland för amerikaner och de bara skakar på huvudet och tycker det är en otrolig historia. I USA består ju hela politiska debatten av en konflikt mellan de konservativa och de liberala. Finns nästan inget annat och när jag berättar att jag på några år gjorde Sveriges enda konservativa parti till ultraliberalt ...ja världens mest liberala parti... då tror dom mig inte.  Normalt finns en stor grundkonflikt mellan liberalism och konservatism i allt: den ekonomiska politiken framförallt... Konservatismen har i grundmeningen ett försiktigt förhållande till marknadskrafter och talar om stark stat. Men i Sverige var det inte så stor omställning där och det stora jobbet för mig har varit allt annat och kanske mest människosyn....mänskliga rättigheter.. och detta att vara positiv till invandring var inget som applåderades av de gamla men efter valstugereportaget fanns det liksom ingen annan väg och ännu värre blev det runt de homosexuellas rättigheter... Till årets val kommer jag satsa på att tala mycket om de hemlösa och det är så långt ifrån det som partiet tidigare pratade om man kan komma... Brott och staff ratades tidigt. Sen var det försvarsfrågans tur att hamna i papperskorgen. Vi är nu så långt ifrån man kan vara i dessa högernyckelfrågor... Rösta på mig. Och orsaken: När jag började prata om de nya moderaterna 2006 var det ingen som trodde mig. Retorik och ren bluff sa motståndarna. En kupp som kommer bli kortvarig sa de internt men nu har vi praktiserat politiken under 8 år och svenska folket vet att det inte är bluff... Orsak? Samhället förändras. Det är en modern politik. Punkt slut. Om man ska ta Brott och straff till exempel... jag har en personlig övertygelse i den frågan... och den är byggd på vetenskap.... Viktig fråga. Man måste följa utvecklingen och lagstifta om inom juridiken i takt med tiden... Men grunden är vetenskapen.  Det som moderaterna pratade om tidigare.  Alltså : hårdare tag. Tuffare staff. Det var ett mantra och idag låter det på neanderthalnivå och psykologi var ny vetenskap och detta med krimologi var ett outforskat område men idag vet alla att hårdare straff aldrig hjälper mer än som signalverktyg i vissa fall... vet alla moderna människor och jag är en modern människa.. Idag vet alla att man bara kan sänka brottsligheten på ett sätt: förebyggande åtgärder.  

RÖSTER FRÅN PUBLIK:

Jag tycker du är värd segern och har verkligen gjort en osannolik makeover... men tycker du har fel.... när du säger att Moderaterna inte längre är ett parti för de rika.... det är ni visst och  kan bli ditt fall... alla utförsäljningar... finanspolitiken... och framförallt lokalt jobbar ni hårt de rikas rättigheter... det är det ni bryr er om... frågan om att avskaffa alla hyresrätter är ju er viktigaste principfråga lokalt och det gynnar bara de rika....

M

 Struntprat. Gynnar alla. Precis som allt i vår politik... Och detta att vi är parti för det rika... Varför har alla andra partierna samma politik i så fall...? Hon som uppträdde här på scen före mig till exempel? I så fall är väl hon också ett parti för de rika...

PROGRAMLEDAREN :

Tack M! Plats på scen: Kristdemokraterna.

KD

 

BEFORE

Kristna värderingar. Religiös framtoning. Familjepolitiken i fokus. Abortmotståndare, och motståndare till ökade rättigheter för de homosexuella.  

AFTER

Profierar sig inom omsorg, vård och äldrefrågor. Familjepolitiken viktig fråga fortsatt.

KD 

Tack! Det har varit en väldigt tuff kamp för mig ... en väldigt tuff kamp och den har kostat både tid och vänner. Jag har fått strida. Jag har inte gett mig.... Ni ska veta att de kan vara oerhört hårda i mitt parti trots att de ser så snälla ut.... det finns bara en väg framåt. Orsak? Vi är inget riksdagsparti annars.... Vi är döda. Det kanske finns 5 % kvar i Sverige som tror på Gud.... på en kristen gud... och som skulle kunna rösta på oss... men vi skulle bli utskrattade och hånade och förlora så enormt i pr om vi höll kvar i gamla ideal och den gamla politiken vad gäller abort och homosexfrågan... självmord. Vi skulle vara på 2 % direkt. Sverige har ju blivit sånt land. Världens mest öppensinniga. Den här homofobin.. den har faktiskt inget fäste alls... i någon större del av befolkningen.... även de ungas syn är totalt förändrad mot när jag var liten... de är helt öppna om vad som helst! Brukar prata med gymnasieklasser och de verkar fått höra detta med att "man får älska den man älskar " sen de föddes och dagens föräldrar är helt annorlunda mot mina.... Internt pratas det alltid om att vi är ensamma i europa om bland kristdemokrater att inte driva abortfrågor och homosexbegränsningar men ....om man inte fattar hur unika vi är i Sverige idag så har man aldrig varit utomlands... Och det religiösa. Det är ju också suspekt i Sverige... världens mest sekulariserade land... Också självmord.

 

 C

 

BEFORE

Böndernas parti. Drev glesbygdens frågor. 

AFTER  

Liberal framtoning. Stureplansprofilerad.

Ja vad ska jag säga.... om inte jag vinner är det skandal.... Det jag varit med om måste varit den mest chockartade twisten i svensk politisk partihistoria... Böndernas parti. Plötsligt hängde de unga företrädarna på Stureplan... och vi hade extrem nyliberal framtoning. Orsak? Ja, om vi skulle vara ett bondepari skule vi få 1 % av rösterna 2014.....

 

V

 

BEFORE

Kommunisktiskt parti. 

AFTER 

Intresseparti för de fattigaste i samhället. 

V: 

Ja, vi måste vara självklara vinnare och ni kan inte rösta på nån annan... Vi fick ju till och med byta namn. Byta tankesett och döda allt som varit heligt. Allt som varit heligt... alla begrepp ovärderas... allt... allt... Historien omprövas. Totalt skriva om partiprogrammet, rensa ut i folks huvuden och här kan man verkligen prata om avprogramering... Vilket annat parti har gått igenom sådan fundamental inre omvändelse? Vi fick till och med byta namn till slut och leva med hemlig identitet..... Till skillnad från många andra här idag som tävlar!! Orsak? Ja, när kommunismen är stendöd överallt i världen och dessutom i sin praktiska form  visat sig vara totalflopp  ett av de västa samhällssystemen under 1900-talet är det inte så smart att heta det vi hette.

 

SD 

BEFORE

Ett främlingsfientligt, rasistiskt parti 

AFTER 

Nolltorerans mot rasism.

SD:

Jag vet att inte många inte tror på oss, och det är anledningen varför ni måste rösta på oss.... Vår makeover är så otrolig ... att ingen tror på oss!!

 

FP

 

BEFORE

 Liberalerna. Det stora partiet för medelklassen. Lärarnas parti. Borglighetens intellektuella samvete.

AFTER 

Fyllt upp luckan till höger om moderaterna och blivit ett konservativa alternativet. Rockad; bytt plats med moderaterna. Talar om försvaret, ordning och reda, Nato, lägre ingångslöner, osv. Behåller den liberala framtoningen i jämställdhetsfrågan, och kallar sig feminister.  

Fp 

Om nu detta ska vara en tävling i vilket parti som förvandlats mest finns bara ett alternativ... Övriga partier har trampat vatten på exakt samma ställe, i jämförelse med det jag gått igenom. Jag har TAGIT ett kliv. Jag har gjort något märkbart... något som gett avtryck... i själ och hjärta... Från kungar i mittens rike, till tea-party-rörelse..... Det är inte bara strategiskt, som Maud och andra vill påstå.... Det är äkta. Det är själ och hjärta. Det är en personlig övertygelse. Jag har blivit äldre. Alla människor blir konservativare när de blir äldre.... Så är det. Punkt slut. Och visst behövs en konservativ kraft i den svenska politiken... Pinsamt att vi monterat ner försvaret... Vi och vi . Reinfeldt. Pinsamt att Brott och straff blivit så lågprioriterat... Slappt. Statsministern har fel när han säger att det bara är brottsförebyggande åtgärder som gäller... flummigt. Okej, inom vardagsbrotten....småbrottsligheten... Men vi talar den grova kriminaliteten. Där gäller samma sak som med krig. Man måste ju fan visa hårda tag och visa vem som bestämmer när det spårat ut så fullständigt.... Hårt mot hårt. De här organiserade gängen... handlar om 100-200 personer i landet som dagligen begår grova brott.... Enda chansen stoppa: lås och bom 20 år. Som vi gjort med HA nu och många andra och tack vare detta att de sitter bakom galler ...50 pers... så har kurva vänt. Som man gjorde i Atlanta när man krossade Latin Kings och de där gatugängen som hade spårat ut fullständigt.. men kontaktade FBI. Låste in dom. Så vände man utveckligen... Hårt mot hårt. När det gått för lång och innan det gått FÖR långt.... Samma med krig. Man måste gå in i tid. Som med Hitler... Om man inte gått in där hade världen kunnat se annorlunda ut idag och allt varit fascism och det var i sista sekunden.....

 

 

 En pjäs om framtiden

Sverige according to Schlingmann     

Bonus, 1:a maj 2014, framdsvisionen, norrmannen och svenne banan pratar flummiga visioner på valborg...

Stefan Löfvens Sverige

Ett utdrag ur pjäsen

8. EXT ....SÖDER MÄLARSTRAND ...DAG

REINFELDT OCH ANNA BATRA promenerar längs stranden.

ANNA BATRA

Du ser sliten ut....

REINFELDT

Nä...det är okej...

ANNA BATRA 

Jag är beredd att ta över. Om du känner dig sliten.

REINFELDT

Tvärtom. Jag har inte känt sånt här sug på 10 år...! 

ANNA BATRA 

Jag är orolig för dig. Jag kan ta över. 

REINFELDT

Jag har känt en ruggig revanschlust senaste dagarna. 

ANNA BATRA 

Är det den där tredjeplatsen och 12 år som du siktar på...? Är det tävlingen mot Persson...?

REINFELDT 

Nej, det är mest politisk övertygelse... Jag är orolig. Såg i morse att det börjar hända konstiga saker på två partiers hemsidor. Vp och Sd. De har rensat ut 8-%-orden och börjat använda 30-%-orden... Jag har onda aningar vem som ligger bakom... Titta! Vilka är det!??

REINFELDT pekar på personer som slåss. 

9. EXT.... SÖDER MÄLARSTRAND....DAG 

Åkesson och Schlingmann slåss. 

SCHLINGMANN 

GE MIG MINA PENGAR ! NU! Du hade lovat ett förskott......

Schlingmann och Åkesson får syn på Reinfeldt och Batra och reser sig upp från marken.

 

 

 

3 maj 2017


 

 

 

EN SAJT OM IKONERNA

 

DIGITAL

HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)